Prenumerera

Logga in

Nyheter

Passion, damfotboll och feminism i Rylles tipsgrupp

Rylles tipsgrupp hade hoppats och tippat på att Sverige skulle ta ett efterlängtat VM-guld i somras.

2023 är snart till ända och så även det åttonde året med Rylles tipsgrupp – en feministisk tipsgrupp för damfotboll som drogs igång av Jessika Rylle Spångberg i samband med fotbolls-VM 2015. Tipsgruppen har också i tre år delat ut Alvas pris, till minne av fotbollsexperten och journalisten Alva Nilsson. Nästa år blir det nytt tips, för damallsvenskan och kanske också OS, trots att Sveriges frånvaro sänker temperaturen något.

2023 blev året då Hammarby IF tog damallsvenskt guld, vilket också innebar att Jessika Rylle Spångberg själv för första gången blev vinnare av Rylles tipsgrupp.

– Det känns roligt och väldigt överraskande. Jag är inte precis en av topptipparna i gruppen och har inte ens varit på topp 10 under de åtta åren som vi har tippat, säger hon och avslöjar huruvida det var hård fakta, magkänsla eller både och som förde henne till segern:

– Magkänsla och mitt grönvita hjärta. Det har inte alltid lönat sig att hålla på Hammarby i tipset, men i år så blev det succé – både guld i allsvenskan, svenska cupen och så guld till mig som tippare.

 Rylles tipsgrupp delar ut Alvas pris till det franska hbtqi-laget Les Dégommeuses i Paris 2022. Foto: Rylles tipsgrupp

”En rolig grej mellan vänner” som har vuxit

Det hela började i och med fotbolls-VM i Kanada 2015. Det var den sjunde VM-turneringen för damer genom tiderna som arrangerades. Pia Sundhage var Sveriges förbundskapten, 52 000 biljetter hade sålts till öppningsmatchen mellan Kanada och Kina, och antalet nationer som deltog hade ökats från 16 till 24.

Sverige spelade oavgjort mot USA i gruppspelet, tog sig vidare till slutspelet som en av de bästa grupptreorna men förlorade mot Tyskland i åttondelsfinalen. Finalmatchen vanns av USA som tog revansch mot Japan som man hade förlorat emot i VM-finalen 2011. Rylles tipsgrupp har nu funnits i åtta år:

– Det började som en rolig grej mellan vänner i samband med VM för damer 2015. Jag gjorde ett tips och det var lättast att uppdatera och diskutera resultat i en Facebook-grupp. Feminismen var en självklar utgångpunkt och det var så roligt så jag fortsatte göra tips för damallsvenskan, OS, EM och så vidare. Och gruppen blev allt större och vänkretsen utökades.

– Jag tror och hoppas att den fyller en social funktion samtidigt som det är väldigt roligt att dela sitt fotbollsintresse med andra runt om i Sverige.

Hammarby tog SM-guld i damallsvenskans sista omgång i november i år. Madelen Janogy (till vänster) sköt Hammarby till guldet. Foto: Pontus Lundahl/TT

Damfotbollen har gått framåt

Trots att USA vann, mer eller mindre som vanligt, bjöd 2015 års VM på flera överraskningar som har haft betydelse framåt. Bland annat gjorde England bättre ifrån sig än tidigare och när laget lyckades slå värdnationen Kanada hade också intresset för ”lejoninnorna” som de kallas, vuxit betydligt. 1,6 miljoner i England såg den matchen som tog laget vidare till en semifinal – vilket innebar något av ett genombrott för damfotbollen i England. Från 24 lag i VM 2015 var det i VM i Australien och Nya Zeeland i somras 32 nationer som deltog. Jessika Rylle Spångberg har också sett en positiv utveckling för damfotbollen under de åtta år som har gått sedan tipsgruppens grundande:

– Det har gått framåt, speciellt internationellt. Men också att alla damallsvenska matcher och Womens Super League sänds. I Damallsvenskan har intresset också växt, publiksnittet höjdes för många klubbar i år, där inte minst Hammarby har varit ett lokomotiv. Men det fortfarande väldigt ojämnt och damfotbollen och spelare möter fortfarande mycket kvinnohat och osynliggörande.

Har delat ut pris till Alva Nilssons minne

Vad händer med Rylles tipsgrupp 2024?

– 2014 kommer ett nytt damallsvenskt tips och antagligen ett tips för OS-fotbollen – även om det inte är lika roligt när inte Sverige är med. Jag hoppas på att medlemmarna i gruppen fortsätter att vara aktiva i att diskutera frågor kopplade till kvinnors rättigheter och damfotboll och dela information med varandra – det är fortfarande inte helt lätt att vara uppdaterad eftersom media inte följer damfotbollen på samma sätt så jag tycker att det är värdefullt att vi delar artiklar med mera med varandra.

En av damfotbollens viktigaste röster i Sverige förlorades i början av 2021. Alva Nilsson var experten och journalisten som lyfte damfotbollen och intresset för den. Hon bevakade bland annat damfotboll för Fempers Nyheters föregångare Feministiskt Perspektiv. Hon var också medlem i Rylles tipsgrupp. När hon gick bort skapade tipsgruppen Alvas pris till hennes minne.

Priset har nu delats ut tre år i rad, senast i höstas fick landslagsspelarna Magdalena Eriksson (Sverige) och Pernille Harder (Danmark), som är ett par sedan länge, ta emot priset. De fick det bland annat för en kyss efter en VM-match i Frankrike 2019. Kyssen ”rev murarna och synliggjorde vad damfotbollen alltid varit: en plats och ett rum för kvinnor som älskar kvinnor”, skriver juryn i sin motivering. De valde att stötta Fisksätra IF:s projekt ”Normalisera idrottande för flickor i Fisksätra”, och sköt också till 7 000 kronor.

Alva Nilsson blev Rylles tipsgrupps vinnare 2020. Foto: Rylles tipsgrupp

På vilket sätt saknas Alva Nilssons röst?

– På många sätt, både i fotbollsvärlden generellt, i tipsgruppen och för oss vänner. Hon var aktiv och hördes och tyckte om att starta diskussioner. Hon vann dessutom tipset hösten innan hon gick bort och till skillnad från min vinst så byggdes hennes på kunskap. Själv uppskattade jag mycket hennes kombination av stor nyfikenhet samtidigt som hon var kompromisslöst på kvinnors och lesbiskas sida. Fotbolls-Sverige hade vunnit på att Alva hade levt vidare, och haft ett mindre tufft liv där hon fått ut sin potential som sportjournalist.

Ni har delat ut priset i tre år nu, vad händer framåt?

– Nu avrundar vi det hela. Det har varit fantastiskt att ha varit del av arbetet under dessa år och ha sett hur människor runt Alva och i vår krets har bidragit och tillsammans gjort något som vi är stolta över. Jag vill nämna de andra i juryn: Cecilia Sörling, Moa Svan, Anja Gatu och Jeanette Rosengren. Men också Emma Watson som har gjort det fina diplomet varje år. Vi är också tacksamma för att Alvas syster Runa och pappa Peter har haft förtroende för oss.

– Vi hoppas att kunna samla alla vid tillfälle för en riktig avslutning. I Alvas anda har nya kontakter knutits, gräsrötter starkts och möjligheterna i kvinnors solidaritet har synliggjorts. Vi är också glada över det fina reportage som tidningen Offside gjorde om Alva.

Pernille Harder till vänster och Magdalena Eriksson i förgrunden ”rev murar” med sin kyss under VM i Frankrike 2019 skriver juryn för Alvas pris i årets motivering. Pernille Harder och Magdalena Eriksson sköt till pengar så att sammanlagt 10 000 kronor gavs till Fisksätra IF:s projekt ”Normalisera idrottande för flickor i Fisksätra”. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT 

”Varma i hjärtat i hur pristagarna har tagit emot priset”

Under de tidigare åren som priset har delats ut har det gått till Anette Börjesson och Les Dégommeuses. Anette Börjesson som fick det 2021 var med och förde Sverige till det hittills enda mästerskapsguldet, när Sverige tog EM-guld 1984. 2022 års pris gick till det franska hbtqi-laget Les Dégommeuses och delades ut på plats i Paris.

– Det har varit tre väldigt olika utdelningar och pristagare, men alltid meningsfullt och känslosamt. Vi har blivit varma i hjärtat i hur pristagarna har tagit emot priset. Från förebilden Anette Börjesson 2021 som också kände Alva vilket gav en särskild känsla. Det blev otroligt känslosamt i Paris när Les Dégommeuses fick priset, då deras lag verkligen förkroppsligar vad Alva stod för och då de också förlorat en ung vän och medlem nyligen. Det var sorgligt, roligt och det kändes som Alva var med oss.

– I år är vi så glada att Magdalena Eriksson och Pernille Harder inte bara tog emot priset med glädje utan att de valde ett så bra projekt att ge prissumman till och dessutom lade in mycket egna pengar. Det var stort!

Hoppas ni att någon annan kan föra priset vidare?

– Det vore så klart positivt om priset kunde leva vidare om det fanns några som har vilja och resurser till att göra ett seriöst arbete. Vi har hela tiden planerat utifrån tre år och prioriterat att dessa år skulle bli bra. Det tar ändå rätt mycket tid, kraft och pengar. Vi vill hellre avsluta på ett bra sätt än att det rinner ut i sanden, säger Jessika Rylle Spångberg och fortsätter:

– Nu känner vi att Alva själv skulle ha tyckt mycket om det som har gjorts i hennes namn. Och det betyder mycket och gör det ok att sätta punkt. Hennes minne lever vidare nu oavsett pris.

Fakta: Damfotbollens tipsgrupp

Rylles tipsgrupp startades 2015 av Jessika Rylle Spångberg som sedan dess har arrangerat tips för Damallsvenskan liksom för EM-, VM- och OS-turneringar.

Tipsgruppen drog igång under fotbolls-VM i Kanada. Då ökades antal deltagande nationer från 16 till 24, och matcherna spelades på konstgräs vilket väckte hård kritik då skaderisken anses högre på det underlaget. VM 2015 vanns av USA som besegrade Japan. Sverige slogs ut i åttondelsfinalen av Tyskland. För första gången gick England till semifinal.

Rylles tipsgrupp tippade om och bevakade också VM 2019 som spelades i Frankrike. I samband med turneringen var det stort fokus på den stora ojämställdheten mellan herr- och damspelares villkor, och flera landslag hade tagit strid för jämställda löner. När USA besegrade Nederländerna i finalen skanderade publiken ”jämställd lön”, och Fifa-presidenten Gianni Infantino buades ut av delar av publiken efter slutsignalen.

VM 2023 var första gången som turneringen delades mellan två värdnationer, Australien och Nya Zeeland, och antalet deltagande nationer ökade till 32. Sverige slogs ut i semin av Spanien som sedan slog England i finalen och blev nya världsmästare. Sverige knep VM-bronset och blev därefter etta på världsrankningen. Men under hösten misslyckades Sverige kvala in till OS nästa sommar.

Rylles tipsgrupp har också delat ut Alvas pris till minne av sportjournalisten Alva Nilsson som gick bort tidigt 2021 de senaste tre åren. Juryn har bestått av Jessika Rylle Spångberg, Cecilia Sörling, Moa Svan, Anja Gatu och Jeanette Rosengren. Emma Watson har gjort diplomet.

Vinnarna av Alvas pris har varit Anette Börjesson, 2021, Les Dégommeuses, 2022, och Magdalena Eriksson och Pernille Harder 2023.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV