Nyheter

Skadestånd i mål om sexuellt ofredande skänks till Storasyster

Andra Farhad, entreprenör och vd för Börshajen skänker sitt skadestånd hon får från ett mål om sexuellt ofredande till organisationen Storasyster.

I förra veckan avgjordes ett mål om sexuellt ofredande, vars målsägande entreprenören Andra Farhad, nu skänker sitt skadestånd till organisationen Storasyster. Organisationen jobbar med att stötta personer som har utsatts för sexuellt våld.

Entreprenören Andra Farhad säger att hon genom att skänka det skadestånd hon får till Storasyster vill belysa frågan om sexuellt våld på strukturell nivå:

– Ingen ska behöva utsättas för någon typ av sexualbrott, framförallt inte barn. Vi behöver utbilda mer i dessa frågor och vi behöver uppmana människor som blir utsatta för sexualbrott att våga anmäla då det finns ett stort mörkertal, säger Andra Farhad, vd för Börshajen, i ett pressmeddelande.

Hon betonar att detta inte är en kvinnofråga utan att arbetet också måste rikta sig mot pojkar och män:

– Och prata om hur man uppför sig både på nätet och i det verkliga livet då det till stor del är män som utsätter kvinnor för sexualbrott. Jag tycker att organisationen Storasyster gör ett fantastiskt jobb med att utbilda men även stötta kvinnor som blir utsatta för sexuellt våld och har därför valt att skänka mitt skadestånd till dem – så att fler kvinnor som blir utsatta för sexualbrott kan få stöd.

Över 10 000 anmälda sexuella ofredanden 2022

Enligt Storasyster var sexuellt ofredande det mest anmälda sexualbrottet under 2022 med över 10 000 anmälda fall, och i hela 89 procent av anmälningarna var den utsatta en kvinna eller en flicka. Av dem var 55 procent riktade mot vuxna kvinnor, 15 av anmälningarna rörde flickor i åldern 15–17 år, och i 32 procent var det flickor under 15 år som hade utsatts. 81 procent av anmälningarna utreddes av polis men endast 16 procent av de anmälda brotten klarades upp.

– Vi är så glada att Andra [Farhad] hjälper oss att sätta ljuset på frågan om sexuella ofredanden på nätet och hur kvinnors och flickors livsutrymme riskerar att begränsas av hotet om att utsättas för mäns och pojkars sexuella våld, säger Storasysters generalsekreterare Cecilia Bödker Pedersen, och fortsätter:

– Sexuellt våld på nätet är också så normaliserat att de allra flesta inte anmäler, men detta är verkligen en fråga som behöver belysas för att vi ska kunna nå vår vision om ett jämställt samhälle fritt från sexuellt våld.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV