RWANDA: I måndags kväll invigdes Women Deliver, världens största konferens om jämställdhet och kvinnors rättigheter. Det var den sjätte i ordning sedan 2007 och den första att arrangeras i ett afrikanskt land. Men konferensen kom att domineras av att den ungerska nationalisten och antiabortaktivisten Katalin Novák som var en av huvudtalarna. Ulrika Westerlund rapporterar från ett upprört toppmöte i Kigali med antigenusrörelsen på plats.
6000 personer hade kommit till konferensen och många av oss befann oss på invigningskvällen på en gigantisk arena. De flesta som var där var nog inte beredda på vad som skulle hända. Jag var med i en grupp av cirka 60 parlamentariker från olika länder och på vårt förmöte hade vi fått höra att en minst sagt oväntad och olämplig talare, nämligen Ungerns president Katalin Novák, skulle tala på invigningen – men vi kände oss inte helt säkra på att detta verkligen skulle hända. Men det gjorde det.
Novák var med i en ”högnivå”-panel (i betydelsen att de som var med hade höga positioner), och gavs mängder av tillfällen att säga saker som till exempel att Ungern arbetar för jämställdhet genom att kvinnor som har fött minst fyra barn inte behöver betala skatt, samt att det är viktigt att arbeta mot ”demografiskt självmord”.
”Nováks framträdande under invigningskvällen kom att prägla konferensen – åtminstone de delar som handlade om den så kallade ”anti-genus-rörelsen”, det organiserade motståndet mot kvinnors och hbtqi-personers rättigheter.”
Människor i publiken hade väldigt olika förutsättningar att bedöma vad det var som egentligen sades från scenen. För många är nog inte Katalin Novák särskilt bekant, och hon är dessutom en talare som formulerar sig skickligt och för många kanske åtminstone delvis eller inledningsvis låter som vem som helst som tycker att det är viktigt att kvinnor inte ska behöva välja mellan att ha barn och att ha ett jobb. Att ”demografiskt självmord” kommer ur en djupt rasistisk kontext var inte heller uppenbart för alla.
Nováks framträdande under invigningskvällen kom att prägla konferensen – åtminstone de delar som handlade om den så kallade ”anti-genus-rörelsen”, det organiserade motståndet mot kvinnors och hbtqi-personers rättigheter och hur vi ska försöka motarbeta detta mer framgångsrikt. Novák själv är nämligen en representant för just den här rörelsen. Som bland andra The Guardian rapporterade sedan Nováks framträdande blev känt, så har hon varit ordförande för Political Network for Values, som motarbetar bland annat abort och samkönade äktenskap.
Varför var hon då med? Women Deliver har uppgett att det var Rwandas regering som ville ha Novák i panelen och menade att de själva inte stod bakom panelen där Novák ingick. Denna förklaring imponerade inte på många av de deltagare som under lång tid arbetat med att kartlägga och försöka motarbeta bland andra Novák.
”Om inte ens Women Delivers konferens är en trygg plats, fredad från anti-genus-aktörer, hur ska vi då kunna motarbeta dem mer effektivt?”
Tyvärr kan inte Nováks framträdande ses som något annat än en katastrof för Women Deliver, även om ordförande Maliha Khan vid många tillfällen under de senaste dagarna har fått upprepa att de såklart inte står bakom Nováks åsikter och att det inte var deras val att låta henne framträda. Under ett informellt strategimöte om hur anti-genus-rörelsen ska kunna motarbetas blev Nováks framträdande åtminstone inledningsvis ett huvudnummer. Om inte ens Women Delivers konferens är en trygg plats, fredad från antigenusaktörer, hur ska vi då kunna motarbeta dem mer effektivt?
LÄS ÄVEN 2021-12-10 Ny rapport: Antigenusrörelsen växer även i Sverige
För kanske var det detta som blev det allra mest obehagliga för många: att anti-genus-rörelsen numera tar plats i så många rum. Att det inte är tydligt för många, som borde ha bättre kunskap, vad det är de står för. Att de fortfarande är så okända, trots decennier av kampanjande – som dessutom har trappats upp under de senaste cirka tio åren. Och att de kanske bland annat därför är så framgångsrika.
Det är fortfarande ingen som helt har knäckt den stora frågan om hur dessa mer framgångsrikt ska motarbetas, men Maliha Khan sa i sitt inledande tal på konferensen att vi åtminstone måste försöka sluta motarbeta varandra – inte minst eftersom antigenusrörelsen uppenbarligen använder splittring som en strategi.:
”Vi håller med varandra om 98 procent av alla frågor – vi kan inte låta de sista två procenten bli så avgörande.” Låt oss hoppas att detta budskap blir det som de flesta tar med sig från årets Women Deliver-konferens.
Ulrika Westerlund, riksdagsledamot för Miljöpartiet.