Nyheter

Svårt läge för segrande högern i Spanien

Konservativa Partido Populars partiledare Alberto Feijoo i mitten kommer att få försöka bilda regering.

Det spanska högerpartiet Partido Popular (PP) vann söndagens val i Spanien. Det högerextrema partiet Vox gick dock bakåt. Det innebär att de två partierna tillsammans inte når de 176 platser som krävs för egen majoritet i parlamentet, vilket gör läget för regeringsbildning mycket svårt.

Det spanska regeringspartiet socialdemokratiska PSOE fick se sig besegrat i söndagens val i Spanien. Det var väntat, men samtidigt blev valet ändå jämnare än många hade trott.

Högerpartiet PP fick slutligen 136 platser i parlamentet och 33 procent av rösterna. Medan PSOE 122 parlamentsplatser och 31,70 procent av rösterna.

Högerextrema Vox fick 33 platser, vilket var 19 färre än förra valet. Vänsterkoalitionen Sumar fick 31 platser.

Varken högern eller vänstern fick därmed tillräckligt många röster för att få egen majoritet i parlamentet, vilket gör utgångsläget för PP:s partiledare Alberto Nuñez Feijoo att bilda regering svårt.

Valdeltagandet var 70 procent.

Den avgående premiärministern Pedro Sánchez utlyste nyvalet till mitt under den pågående spanska semestern. Många frågar sig om det var ett taktiskt misstag.

Sánchez sade i ett uttalande vid midnatt att den spanska högersidan och extremhögern ”blev slagna” i valet. Men trots att hans eget regeringsparti PSOE fick två mandat fler än efter förra valet, finns det långt ifrån en klar vinnare.

Under valet stod bland annat sexualpolitiska frågor i fokus. Sánchez beskrevs under valkampanjen av ytterhögern som en extremist i frågor som rör hbtq-personers och kvinnors rättigheter samt i klimat- och migrationsfrågor. Det hjälpte dock inte högerextrema Vox att nå de framgångar de hoppats på.

Sánchez kritiserades inför valet även för sitt auktoritära styre.

Segrande PP har sagt att de tänker försöka bilda regering tillsammans med Vox. Om det kommer att räcka för att få politisk majoritet är i dagsläget mycket osäkert.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV