Evenemang

Judith Kiros & Nioosha Shams

19 FEBRUARI, KL. 18.00, VÄLLINGBY, STOCKHOLM

Den 19 februari kommer poeterna Judith Kiros och Nioosha Shams till Bokmåndag för ett samtal med varandra om sina respektive diktsamlingar Det röda är det gränslösa och Teshne.

Ibland befinner jag mig på en plats som försvinner varje gång jag beskriver den
 
Det röda är det gränslösa är Judith Kiros andra diktbok efter den hyllade debuten O. Hon utgår från den medeltida eremiten (anakoreten) Julian av Norwich, som levde inmurad vid kyrkan i Norwich, och vars bok The Revelations of Divine Love beskriver de uppenbarelser Julian fått av Kristus. Judith Kiros bok består dels av hennes egna ”uppenbarelser” och dels av dikter där ett jag talar från vår samtid. Det handlar om de döda, om Försäkringskassan, om tabletterna läkaren skriver ut, om längtan och om att redan befinna sig under jorden.

Judith Kiros är poet, översättare och kritiker, samt doktorerar i engelsk litteratur vid Karlstads universitet. 2023 nominerades hon till Prismapriset och tilldelades SvD:s litteraturpris för Det röda är det gränslösa.
 
å tjejerna på sommaren!
& deras lår i solen!
 
snart sprängs jag av begär, hör ni det?
 
Teshne betyder törstig på farsi. Det är också titeln på Nioosha Shams första poesibok, där staden är full av kroppar och hetta, och det finns en törst som inte går att släcka. Men två biografer vetter mot katastrofen – en som bommas för och sätts i brand och en dit diktjaget återvänder gång på gång, oundvikligen förbunden med hettan och skriken från den andra. 
 
Nioosha Shams är svensk läsambassadör utsedd av Kulturrådet. Hon är kulturskribent på Aftonbladet och har tidigare gett ut ungdomsboken Om det regnar i Ahvaz (2020). Nioosha Shams skriver en poesi som bejakar kärleken och ljuset, sinnligheten och berusningen. Teshne (2024) är hennes poesiboksdebut.

På Kulturhuset Stadsteatern Vällingby

19 FEBRUARI, KL. 18.00, VÄLLINGBY