Nyheter

Årets Flickapris till stödlinje för unga

Zandra Kanakaris och Josefine Karlsson från ungarelationer.

Plan International Sveriges Flickapris 2023 går till den nationella stödlinjen ungarelationer.se. Dit kan unga vända sig oavsett om de är utsatta för våld, eller är någon som utsätter en annan för våld.

Genom stödlinjen kan unga få rådgivning och stöd av såväl specialistutbildade volontärer som psykologer, och årligen är det tusentals unga som hör av sig till ungarelationer.se. Även personer som känner någon som utsätter någon för våld eller känner någon som blir utsatt kan vända sig till stödlinjen.

Vi är mycket glada över att ungarelationer.se tilldelas årets Flickapris så att vi tillsammans kan fortsätta synliggöra och motverka killars våld mot tjejer och ge flickor en chans att få sina grundläggande mänskliga rättigheter tillgodosedda, säger Zandra Kanakaris generalsekreterare på 1000 Möjligheter som driver stödlinjen, i ett pressmeddelande.

Flickapriset delas årligen ut till en person eller organisation som arbetar mot kränkningar av flickors rättigheter, och priset lyfter också varje flickas rätt att bestämma över sitt eget liv.

Plan International är en barnrättsorganisation, men eftersom världen inte är jämställd har vi fokus på flickors särskilda utsatthet. Våld i ungas relationer är något som ofta glöms bort, trots att nästan var fjärde tjej i Sverige har utsatts för våld i sin relation. Jag är stolt över att vi kan ge plats och synlighet åt en så pass viktig fråga, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV