Nyheter

MR-grupp: Flicka i koma efter misshandel av moralpolis

Ett drygt år efter Mahsa Jina Aminis död, efter att hon greps av Irans moralpolis, har ett nytt fall inträffat som bär flera likheter.

En 16-årig flicka vårdas på sjukhus i Irans huvudstad Teheran sedan i söndags. Enligt en människorättsgrupp ska hon ha misshandlats svårt av landets moralpolis. Iransk statsmedia uppger att flickan råkat ut för enn olycka. Händelsen inträffar bara ett drygt år efter Mahsa Jina Aminis död efter att hon gripits av moralpolis.

Det är den kurdiska människorättsorganisationen Hengaw, baserad i Norge, som rapporterar att 16-åriga Armita Garawand befinner sig i koma sedan i söndags. Enligt organisationen angreps hon och misshandlades av moralpolis på tunnnelbanestationen Shohada i Teheran då de ansåg att hon bröt mot landets obligatoriska slöjkrav.

Det finns bilder på hur Armita Garawand bärs ut, till synes medvetslös, ur en vagn till plattformen. De som bär henne verkar vara hennes vänner, rapporterar The Guardian som förklarar att det inte framgår av den oskarpa filmen vad som hänt inne i vagnen.

Iransk statsmedia uppger att hon ramlade inne i vagnen efter ett blodtrycksfall och slog i huvudet. Även efter Mahsa Jina Aminis död i mitten av september 2022 hävdade iranska myndigheter att hennes död var en olyckshändelse, orsakad av en neurologisk åkomma – något hennes familj inte fann trovärdigt.

Journalist greps på sjukhuset

Ett år senare säger Armita Garawands föräldrar till den statliga nyhetsbyrån Fars att det var en olycka som orsakade dotterns fall. Hennes pappa förklarar att familjen efter att ha tittat på filmmaterial från händelsen har kommit fram till att hon inte blivit angripen.

Det är dock inte ovanligt att iranska myndigheter sätter press på familjer i liknande fall. Hengaw uppger att familjen inte uttalade sig de första dagarna, vilket organisationen menar tyder på att de förhindrades från att tala med media. Organisationen uppger också att föräldrarnas uttalanden skedde på Fajr-sjukhuset och med högt uppsatta säkerhetstjänstemän närvarande.

Journalisten Maryam Lotfi, från tidningen Shargh som tog sig till sjukhuset för att rapportera om fallet greps av polis men ska sedan ha släppts. Även det bär likheter med Mahsa Jina Aminis fall – den journalist som först rapporterade från sjukhuset dit Amini fördes, Niloufar Hamedi, liksom reportern som bevakade hennes begravning, Elahe Mohammadi, greps förra hösten och sitter fortfarande fängslade. Även Aminis advokat, Saleh Nikbakht, har åtalats av iranska myndigheter, för propaganda mot regimen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV