Nyheter

Iransk feminist dömd till fängelse för ”propaganda”

Den iranska feministen Zainab Zaman har dömts till ett års fängelse för att ha deltagit i ”propaganda-aktiviteter” mot landet.

Den iranska feministen Zainab Zaman har dömts till ett års fängelse för att ha deltagit i ”propaganda-aktiviteter” mot landet. Hon har också förbjudits att resa, hon får inte heller delta i politiska eller sociala aktiviteter och har förbjudits att använda mobiltelefon under en femårsperiod. Detta enligt uppgifter från hennes bror och advokat Aboozar Zaman, rapporterar Iran Wire.

Zainab Zaman greps den 8 april i års efter att ha deltagit i den iranska proteströrelse som bröt ut i september 2022 efter Mahsa Jina Aminis död. I flera veckor efter gripandet hölls hon i isoleringscell och hon har uppgett att hon både har utsatts för tortyr och sexuella trakasserier sedan hon greps.

Iranska myndigheter har också intensifierat sitt arbete för att stoppa kvinnor som bryter mot landets krav för kvinnor att bära slöja. Efter Mahsa Jina Aminis död har ett växande antal kvinnor vägrat bära slöja i offentligheten och bilder på kvinnor utan slöja på iranska gator och torg har spritts på sociala medier.

När årsdagen för Mahsa Jina Aminis död, efter att hon greps av landets så kallade moralpolis, nu närmar sig har allt fler rättsfall gällande den obligatoriska slöjan registrerats och 825 kvinnor har dömts, rapporterar Iran News.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV