Nyheter

#VM: Mušović räddade Sverige till kvartsfinal

Zećira Mušović höll nollan i 120 minuter och gav Sverige möjlighet att besegra USA på straffar.

Med hjälp av Zećira Mušovićs spektakulära insatser, mållinje-teknologi, och med en milimetermarginal på sin sida, har Sverige slagit ut regerande världsmästarna USA. Nu väntar Japan i kvartsfinal på fredag och drömmen om VM-guld lever.

När Sverige slog ut USA på straffar i kvartsfinalen i OS 2016 hade USA aldrig tidigare blivit utslagna så tidigt i OS. När Sverige på söndagen med hjälp av straffar slog ut USA i åttondelsfinalen åkte de regerande världsmästarna ut tidigare i VM än någonsin tidigare. Detta trots att USA spelade betydligt bättre i åttondelsfinalen än i gruppspelet och mot ett Sverige som inte kom upp i samma nivå som tidigare.

Det gjorde däremot  målvakten Zećira Mušović som gjorde otroliga insatser i det svenska målet. Hon hyllas för sin kyla och sina räddningar i medier runt om i världen. I CNN kallas hon ”enastående” och BBC kallar hennes räddningar ”superba”, Sydney Morning Herald berömmer hennes reflexer och att ”hon blockerade alla filer” till det svenska målet, skriver tidningen. En amerikansk supporter, Kelsey, skriver på Twitter/X att hon tänkte börja kalla den svenska målvakten ”Högsta domstolen för att hon fortsätter att ta saker ifrån amerikanska kvinnor” och syftade sannolikt på att USA:s HD förra rev upp den grundlagsskyddade aborträtten.

”The Battle of Melby”

Det amerikanska landslaget hade inför matchen kallat den australiensiska staden Melbourne för ”Melby” under träningen i fredags, ett smeknamn som inte uppskattades av Melbourneborna, som därefter började kalla machen mellan ettarankade USA och tredjerankade Sverige i AAMI Park för ”The Battle of Melby”.

En strid blev det, med exempelvis den fula armbågen i Jonna Anderssons ansikte som varken renderade gult kort eller frispark. USA visade spelskicklighet och explosivitet men lyckades inte få bollen i nät. Tidigt i andra halvlek sköt USA:s Lindsey Horan ett hårt skott på volley som såg ut att vara ottagbart men Zećira Mušović gjorde igen en fantastisk räddning. I slutminuterna av ordinarie matchtid var USA på nytt på väg att ta ledningen. Alex Morgan blev framspelad i straffområdet och nickade bollen mot mål, Mušović fick till en enhandsräddning och förlängning var därmed ett faktum-

Straffrysare avgjorde igen

När de två förlängningskvartarna var över var resultatet fortfarande 0–0 och det var dags för straffar, precis som i OS-kvartsfinalen mot USA 2016. USA:s Andi Sullivan satte den första straffen, Sveriges Fridolina Rolfö svarade med att kvittera. Därefter satte USA två straffar genom Lindsey Horan och Kristie Mewis Sveriges Elin Rubensson satte sin, medan Nathalie Björns straff seglade högt över ribban. När Megan Rapinoes straff passerade än högre ovan ribban fanns det fortfarande hopp.

När USA:s målvakt Alyssa Naeher senare lyckades rädda Rebecka Blomqvists straff låg allt ansvar för att hålla Sverige kvar i VM på 20-åriga Hanna Bennisons axlar. Hon svarade med att kallt sätta den i nättaket. Efter fem straffar var ställningen 3–3. Först på den sjunde svenska straffen kunde Lina Hurtig avgöra matchen men inte förrän mållinje-teknologin hade sagt sitt: USA:s målvakt var säker på att hon tog den, Hurtig att den hade gått in.

Efter några gastkramande sekunder blåste den franska domaren Stéphanie Frappart slutligen av matchen – Hurtigs straff hade gått, om så än med en millimeters marginal, gått över mållinjen. Inför 27 706 åskådare i Melbourne ledde Hurtig det svenska laget till en 5–4-seger, och till tonerna av ABBA:s Dancing Queen på stadion firade det svenska landslaget medan USA – som hade hoppats att ta sitt tredje raka VM-guld – var utslagna i ett tidigare skede än någonsin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV