Nyheter

1 500 Gazabor har dödats i israeliska attacker

Skadade barn behandlas på Al-Shifasjukhuset i Gaza City på onsdagen.

Den israeliska armén uppmanade på fredagen alla i norra Gaza att evakuera söderut, vilket kan betyda att Israel gör sig redo för en markinvasion. Uppmaningen riktats till omkring hälften av Gazas befolkning, och omfattar bland annat flyktinglägret Jabaliya liksom Gaza City där ett av Gazas största sjukhus, Al-Shifa, ligger. Samtidigt har dödstalet stigit till 1 500 i Gaza och i Israel har minst 1 200 dödats.

FN meddelar att man mottog information från Israels militär sent på torsdagen att 1,1 palestinier i Gaza bör flyttas från de norra delarna till södra Gaza inom 24 timmar, rapporterar Reuters

Världshälsoorganisationen (WHO) säger på fredagen att ordern om evakueringen som också omfattar sjuka och skadade patienter är en dödsdom:

– Det finns allvarligt sjuka människor vars skador innebär att deras enda chans till överlevnad är att genom livsuppehållande behandlin som respirator, säger WHO:s talesperson, Tarik Jasarevic och fortsätter:

– Så att flytta dessa människor är ett dödsstraff. Att be sjukvårdspersonal att göra det är bortom grymt.

Även den norska läkaren Mads Gilbert som bland annat var i Gaza för att bistå sjukvården under den långvariga israeliska attacken 2008–2009 varnar för detta. Han befinner sig i Egypten, och är på väg till Gaza på nytt. 

– Det är nästan så att jag inte klarar att prata. Det här är förfärliga nyheter, säger han till den norska nyhetsbyrån NTB på fredagsmorgonen.

1 200 döda i Israel efter Hamas attack

I Israel har minst 1 200 personer dödats i Hamas attack förra lördagen, och omkring 130 israeler hålls fortfarande som gisslan, varav flera är barn. Unicef uppmanar Hamas att släppa dem:

– Unicef uppmanar väpnade grupper eller de som är ansvariga för en omedelbar och säker frigivning av alla barn som hålls som gisslan i Gaza så att de kan återförenas med sina familjer eller vårdnadshavare, sade Unicefs chef Catherine Russel i ett uttalande redan förra helgen och uppmanade samtidigt såväl alla palestinska väpnade grupper som Israel att skydda barn från att drabbas, i enlighet med internationell rätt:

– Jag är också djupt orolig över åtgärderna för att blockera el och förhindra mat, bränsle och vatten från Gaza, vilket kan försätta barn i risk.

Markinvasion kan vara nära förestående

Uppmaningen om evakuering kan vara en signal om att Israel förbereder en markinvasion en vecka efter Hamas omfattande terrorattack. Senast Israel genomförde en markinvasion i Gaza var sommaren 2014. En markinvasion av den tätbefolkade Gazaremsan kan innebära ännu intensivare strider och ytterligare många civila dödsoffer. Det befaras också att en ny markinvasion i dagsläget kommer att bli betydligt mer omfattande.

Redan på torsdagen hade antalet Gazabor som har dödats i israeliska attacker sedan i lördags stigit till 1 537, varav 500 var barn, enligt uppgifter från hälsoministeriet i Gaza. 6 612 personer har skadats. Många av dessa vårdas på Al-Shifasjukhuset i Gaza City som är ett av Gazas största sjukhus. Redan på torsdagen meddelade sjukhuschefen Mohammad Abu Salmiya att Al-Shifas möjligheter att behandla patienter riskerar att kollapsa när som helst.

I en intervju med nyhetssajten +972 Magazine uppmanade han omvärlden att kräva ett stopp på de israeliska bombningarna av Gaza liksom skärpningen av blockaden mot området där drygt två miljoner palestinier lever.

– Vi kommer att befinna oss i en katastrofal sjukvårdssituation, och sjukvårdssystemet på Al-Shifa kommer att kollapsa inom några timmar, säger han till +972 Magazines Ibtisam Mahdi, som själv är från Gaza.

Brott mot internationell rätt

Hon talade med sjukhuschefen Abu Salmiya på torsdagseftermiddagen, innan den senaste uppmaningen till folk i norra Gaza att lämna sina hem, och läget var redan då förtvivlat. Läget har i många år varit allvarligt då Israel har blockerat Gaza ända sedan 2007 efter att islamiströrelsen Hamas tog makten. När Israel pratar om att stoppa alla transporter till Gaza innebär det alltså en ytterligare försämring av en redan dålig situation, som drabbar alla Gazabor i en form av kollektiv bestraffning som är förbjuden enligt internationella humanitär rätt.

– Det är en tragisk syn. Vi bevittnar ett aldrig tidigare skådat antal [döda och skadade] nästan varje timme, säger han och förklarar att sjukhuset får in omkring 100 skadade och 20 döda i timmen.

Patienter har placerats i korridorer och på golv. På intensivavdelningarna kan inga fler patienter tas emot, de är redan fullbelagda. Omkring 120 patienter behöver konstant syrgas och även operationsavdelningar, neonatalavdelningen och dialysavdelningar är i behov av syrgas. Hela sjukhuset är också sjävlklart beroende av el för att kunna fungera. På torsdagen uppskattade Abu Salmiya att det fanns bränsle för ytterligare tre dagar.

220 000 palestinier har flytt till FN-skolor

Och nu håller sjukvårdsmateriel på att ta slut i hela Gaza. Vårdpersonalen befinner sig under enorm stress och många har bara kunnat ta korta pauser under de senaste sex dagarna. Abu Salmiya förklarar att många i hans personal drabbas personligen när de nås av nyheten om att någon i deras släkt eller familj har dödats eller att deras hus har bombats. Trots det har de fortsatt sitt arbetet. I den ansträngda situationen har sjukhuset också varit tvungna att stänga intaget för fler kroppar till sjukhusets bårhus, eftersom även det är fullt.

FN varnade på torsdagen att mat, vatten och el snart tar slut i Gaza. Omkring 300 000 Gazabor har tvingats lämna sin hem, och omkring 220 000 personer har tagit sin tillflykt till skolor som drivs av FN:s organ för palestinska flyktingar, UNRWA. FN:s livsmedelsprogram WFP har tillsammans med UNRWA kunnat distribuera mat och bröd till omkring 175 000 personer som har sökt skydd på 88 olika FN-anläggningar. FN-organen uppmanar till omfattande och omedelbart stöd eftersom deras lager håller på att ta slut.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV