Nyheter

Aborträttsaktivister och Irans kvinnor kan få Sacharovpriset

Aborträttsaktivisterna Justyna Wydrzyńska, Morena Herrera och Colleen McNicholas.

Aborträttsaktivisterna Justyna Wydrzyńska, Morena Herrera och Colleen McNicholas röstades under torsdagen fram som ett av tre slutförslag till det prestigefyllda Sachaharovpriset som delas ut i EU-parlamentet varje år.

– Jag är jätteglad att dessa kvinnor blivit några av EU-parlamentets huvudkandidater till priset. Det är ett erkännande av deras livsviktiga arbete och ett välkommet uppmärksammande av aborträtten, som är en så viktig del av kvinnors rättigheter, säger Malin Björk, som genom nominerat kvinnorna genom EU-parlamentets vänstergrupp.

De andra kandidaterna till årets Sacharovpriset är Irans kvinnor och människorättskämparna Vilma Núñez de Escorcia och Rolando José Álvarez Lagos från Nicaragua.
– Jag är glad att Irans kvinnor också blev en av slutkandidaterna. Kvinnorörelsen står i framkant för den demokratiska rörelsen i Iran. De har allt mitt stöd, säger Malin Björk.

Nästa torsdag, den 19 oktober, utses vinnaren och den 13 december hålls en prisceremoni i EU-parlamentet i Strasbourg.

Sacharovpriset ses som en av EU:s viktigaste utmärkelser för att hylla dem som gör insatser för de mänskliga rättigheterna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV