Nyheter

Magda Gad årets Zaida Catalán-pristagare

Magda Gad har tidigare bland annat fått stora Journalistpriset som årets förnyare.

För sjätte året i rad delades i veckan Grön Ungdoms Zaida Catalán-pris ut. Priset ska stötta människorättskämpar och inspirera till nya gärningar. I år gick priset till journalisten och utrikeskorrespondenten Magda Gad.

Zaida Catalán var aktivist, jurist, tidigare språkrör för Grön Ungdom. Hon kidnappades och mördades 2017 när hon var på FN-uppdrag i Kongo-Kinshasa för att undersöka och dokumentera brott mot mänskliga rättigheter. Varje år delar Grön Ungdom ut Zaida Catalán-priset i hennes ära.

Den som mottar Zaida Catalán-priset är en person som
– står upp för mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter, djurs rättigheter eller arbetar emot miljöförstöring
– genom sin handling visar på stort mod
– genom sin handling visar på stor människokärlek
– kämpar för en bättre och fredligare värld
– inte använder våld som metod
– handlar på ett sätt som juryn tror att Zaida Catalán skulle ha beundrat.

Pristagaren får också en en stjärna i rymden döpt efter sig.

Årets pris går till Magda Gad.

Juryns motivering

”År 2023 går priset till en person med ett övermänskligt mod och sällan skådat driv. Hennes meritlista är för lång för att sammanfattas i den här texten, men genomgående har årets pristagare arbetat i Zaida Cataláns anda för att belysa världens orättvisor. Juryn kan nu hedrade meddela att årets pristagare är Magda Gad.

Gad har i flera decennier arbetat som journalist och krigskorrespondent. Medan andra bildar sin världsuppfattning från tryggheten i sina egna hem, har Magda bokstavligt talat stått på frontlinjen i otaliga konflikt- och krigszoner för att rapportera om det många vill blunda för. 

I likhet med Zaida har Magda under många år arbetat i såväl Kongo som Afghanistan. Juryn anser att Magda är en mer än välförtjänt pristagare, då hon precis som Zaida satt sin egen säkerhet i andra hand för att undersöka brott mot kvinnor och de mänskliga rättigheterna. I Kongo har Gad rapporterat om konflikten om blodsmineraler samt om det utbredda våldet mot kvinnor och flickor. 

I Afghanistan var hon den enda korrespondenten som inte evakuerades vid talibanernas övertagande av landet år 2021, utan stannade för att fortsätta sitt ovärderliga journalistiska arbete. Juryn tror verkligen att Zaida hade beundrat Magdas arbete för en fredligare och mer rättvis värld.”

Juryn: Gustav Fridolin, före detta utbildningsminister och språkrör för Miljöpartiet och Grön Ungdom, bland annat tillsammans med Zaida Catalán. Anders Wallner, tidigare partisekreterare för Miljöpartiet och vän till Zaida Catalán. Lina Ploug, före detta ordförande för Riksorganisationen för kvinno- och tjejourer och vän till Zaida Catalán. Rebecka Forsberg, språkrör för Grön Ungdom. Leon McManus, språkrör för Grön Ungdom.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV