Nyheter

Fotboll: Uddamålsseger i viktig match mot Italien

Johanna Rytting Kaneryd gjorde matchens enda mål vilket gav Sverige en nödvändig seger.

Sverige besegrade Italien borta med 1–0 på tisdagskvällen i Nations League. De tre poängen var viktiga eftersom Nations League-spelet också avgör vilka som ska få de två platserna till OS i Paris nästa år.

Efter Sveriges förlust på hemmaplan mot världsmästarna Spanien i fredags var Sverige pressade att vinna mot Italien i Castel di Sangro. De vann också efter ett tidigt mål av Johanna Rytting Kaneryd som spelades fram av Lina Hurtig i 14:e matchminuten. Men det var med med nöd och näppe Sverige fick med sig tre poäng då laget saknade koncentration och ett fungerande anfallsspel, och Italien pressade Sverige rejält. I mål gjorde Jennifer Falk bra ifrån sig men Sverige hade också tur, inte minst när en italiensk jättechans träffade i stolpen.

Just Falks inhopp i målet har uppmärksammats eftersom förbundskapten Peter Gerhardsson mer eller mindre petade Zećira Mušović inför matchen som fick förtroendet att spela under hela VM-turneringen i somras. Att hon gjorde ett misstag mot Spanien kan ha lett till att Gerhardsson istället valde Falk. Beslutet ifrågasattes bland annat av sportkommentatorerna i TV4 Play som sände matchen, då de menade att detta kan skapa osäkerhet. Falk sade efter matchen att alla målvakter vill vara förstamålvakter hela tiden men att det är upp till förbundskaptenen att ta ut laget.

– Jag har alltid inställningen att jag ska spela, sade hon efter matchen.

Matchens enda målgörare Johanna Rytting Kaneryd säger efter matchen att det var en tuff match:

– Känslan är att vi inte får fast bollen, vi får inte det kontrollerade spelet vi vill ha. Det är en jobbig match, det är inte alltid snyggt men vinna gör vi och det är viktigaste.

Sverige möter Schweiz den 27 oktober. Gruppseger krävs för att nå slutspelet i februari 2024 om en av två europeiska OS-platser.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV