Nyheter

DO: Gravid konsult könsdiskriminerad

En kvinna som jobbade som inhyrd konsult på ett företag fick inte förlängt uppdrag efter att hon meddelat sin chef att hon var gravid.

En kvinna som jobbade som inhyrd konsult på ett företag fick inte förlängt uppdrag efter att hon meddelat sin chef att hon var gravid. Diskrimineringsombudsmannen anser att kvinnan har utsatts för diskriminering och kräver att bolaget ska betala 75 000 i ersättning till henne.

Kvinnan jobbade som inhyrd konsult på ett elnätsföretag men var anställd av ett bemanningsföretag. Hon hade ett längre uppdrag på elnätsbolaget som också förlängdes vid två tillfällen.

Men efter att kvinnan meddelat chefen för elnätbolaget att hon var gravid beslutade det att inte förlänga hennes uppdrag. Att det handlade om just om hennes graviditet har chefen själv uppgett för kvinnan under ett möte, skriver Diskrimineringsombudsmannen i ett pressmeddelande.

Diskrimineringslagen förbjuder diskriminering av såväl anställd som inhyrd personal och Diskrimineringsombudsmannen som har utrett ärendet fastslår nu att elnätsbolaget har könsdiskriminerat kvinnan.

–  Detta är ytterligare ett exempel på att könsdiskriminering av gravida fortfarande förekommer på arbetsmarknaden. Det är viktigt att tydliggöra att skyddet mot diskriminering också gäller den personal som är inhyrd, säger Sofie Haggård Larsson, jurist på Diskrimineringsombudsmannens processenhet.

Elnätsbolaget måste ta ställning till Diskrimineringsombudsmannens begäran om ersättning till och med den 23 oktober. Nekar företaget kommer en stämningsansökan att överlämnas till Arbetsdomstolen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV