Nyheter

Sexåring mördad i islamofobiskt hatbrott i USA

Ahmed Rehab (t v) chef för  Council on American-Islamic Relations Chicagoavdelning kramar om Odey Al-Fayoume, pappan till sexårige  Wadea Al-Fayoume som mördades i lördags i ett islamofobiskt och anti-palestinskt hatbrott.

En sexårig palestinsk-amerikansk pojke och hans mamma attackerades utanför Chicago, USA, i lördags. Pojken avled efter att ha knivhuggits 26 gånger, hans mamma skadades svårt i samma attack som utreds som ett hatbrott. Enligt polisen attackerades de på grund av sin muslimska tro, och kriget mellan Israel och Hamas. 

En 71-årig man, Joseph Czuba, anklagas för mord och mordförsök liksom hatbrott. Polis har fastslagit att båda offren attackerades ”på grund av att de är muslimer” och kriget mellan Hamas och Israel, uppger kontoret för Will County Sheriff i Plainfield, som ligger omkring 6 mil sydväst om Chicago, rapporterar Reuters. Av uppgifterna att döma verkar dådet också ha motiverats av anti-palestinskt hat.

Det var strax innan lunchtid på lördagen som pojkens 32-åriga mamma larmade om attacken. Hon uppgav att hennes hyresvärd hade attackerat henne med kniv. När polis kom till platsen satt den nu gripne mannen utanför huset. De båda offren hittades allvarligt skadade i sitt badrum. Kvinnan rapporteras ha knivhuggits dussintalet gånger, pojken knivhöggs 26 gånger. Båda fördes till sjukhus, men pojkens liv gick inte att rädda. Enligt uppgifter som mamman ska ha skickat till pojkens pappa ska Czuba ha skrikit ”Ni muslimer måste dö” när han gick till attack, rapporterar Yahoo News

Radikaliserades i ett ”klimat av hat”

Mamman flyttade enligt uppgift från hennes tidigare man från ockuperade Västbanken till USA för tolv år sedan och deras son, Wadea Al-Fayoume, var född i USA. Enligt organisationen Council on American-Islamic Relations i Chicago (CAIR) hade hyresvärden tidigare snarast varit vänligt inställd till pojken, men att han måste ha influerats av hur palestinier har avhumaniserats allt mer intensivt efter Hamas dödliga attack i södra Israel den 7 oktober:

– Det här är en palestinsk pojke som har mördats av en person som har radikaliserats av miljön som vi lever i nu, som utmålar palestinier som mänskliga djur, säger Ahmed Rehab, ordförande för Council on American-Islamic Relations i Chicago, till ABC 7 Chicago.

– Han var en underbar pojke som älskade sin familj och sina vänner, säger han om Wadea Al-Fayoume.

– Han älskade fotboll, basket, och han betalade priset för ett klimat av hat, fortsätter Rehab som uppmanar alla amerikaner att stå upp för fred, oavsett religion eller etnicitet.

”Känner avsky”

President Joe Biden sade i ett uttalande att mordet och mordförsöket står i strid med grundläggande amerikanska värden: ”Som amerikaner måste vi stå samman och ta avstånd från islamofobi och alla former av religiös intolerans och hat.”

Tammy Duckworth, senator för delstaten Illinois, fördömde också dådet på X, tidigare Twitter: ”Jag känner avsky mot detta fruktansvärda våldsamma hatbrott som riktades mot en oskyldig Illinois-mamma och [hennes] barn för att de är muslimer”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV