Nyheter

UNRWA: Snart brist på liksäckar i Gaza

Liksäckar börjar ta slut i Gaza.

Fler än 1 000 palestinska barn har dödats i israeliska attacker mot Gaza. Sammanlagt har minst 2 750 Gazabor dödats sedan Israel inledde bombningar av området efter den dödliga Hamasattacken mot södra Israel i vilken 1 300 israeler dödades. I Gaza är bårhusen överfulla och kroppar placeras i glassbilar i väntan på begravning.

Bårhusen i Gaza är fyllda till bredden. 2 750 palestinier har dödats hittills, varav minst 1 000 barn, uppger Defense for Children International – Palestine (DCIP). Enligt organisationen innebär det att ett barn har dödats varje kvart sedan den 7 oktober.

– Efterverkningarna av det här kriget handlar inte bara om de offer vi har förlorat, varav vissa fortfarande är fast i rasmassorna av sina hem, och inte bara de bostadskvarter som har totalförstörts, inklusive våra egna hem, utan den psykologiska effekten på oss civila och våra barn kommer att vara katastrofal, säger Mohammad Abu Rukbeh, senior fältarbetare i Gaza för DCIP i Gaza på organisationens hemsida.

Glassbilar temporära bårhus

Omkring 1 000 kroppar tros vara begravda i rasmassorna vilket kan leda till att sjukdomar sprids. För att hantera de många kropparna har man blivit tvungna att använda sig av glassbilar. På en sjukhusparkering i Deir el-Balah söder om Gaza City har en vit glassbil, vars fasad är täckt med bilder på glasser som tidigare var till försäljning, fyllts av kroppar insvepta i vita liksäckar. Flera av Talaat Abu Lashines familjemedlemmar finns bland de döda:

– Två granater föll på huset i gryningen. Sexton personer var hemma, varav åtta barn som sov stilla, säger han till nyhetsbyrån AFP.

I Gaza City är läget så pressat att man har förberett en massgrav för hundra kroppar, enligt Salama Maruf, mediechef för Hamas styre. Gazas ministerium för religiösa frågor har också gett en rekommendation om gemensamma gravar på grund av de många döda.

– Ibland har vi inte ens tid att skriva deras namn, säger Ihsan al-Natour som jobbar på en begravningsplats i Rafah i södra Gaza, till AFP.

– Det finns många barn bland martyrerna, säger han – alla personer som har dödats av Israel brukar kallas martyrer – och fortsätter:

– Vi begraver tre eller fyra i varje grav.

Slut på vatten, snart slut på liksäckar

Det börjar till och med bli brist på liksäckar sade UNRWA-chefen Philippe Lazzarini i söndags som också betonade att Gaza har fått slut på vatten:

– Vi vet alla att vatten är liv – Gaza börjar få slut på vatten, och Gaza börjar få slut på liv, sade han från östra Jerusalem.

– Antalet personer som har sökt skydd i våra skolor och andra UNRWA-anläggningar i söder är överväldigande, och vi har ingen mer kapacitet att hantera dem.

Han betonar också att en stor del av Gazas befolkning redan innan den 7 oktober levde i en humanitär kris. Efter att Hamas tog makten över området 2007 har Israel försatt Gaza i en blockad.

– Och i princip mer än 60 procent av befolkningen var redan beroende av internationellt stöd för mat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV