Nyheter

Nytt kollektivavtal för Damallsvenskan och Elitettan

KDFF:s Mia Carlsson och Rosengårds Emma Berglund under fotbollsmatch i damallsvenskan mellan FC Rosengård och Kristianstads DFF på Malmö IP 2022.

Ett nytt kollektivavtal för fotbollsspelarna i Damallsvenskan och Elitettan är på plats. Detta efter en överenskommelse mellan Unionen, Arbetsgivaralliansen, Spelarföreningen och Elitfotboll dam.

Kollektivavtalet gäller OBOS Damallsvenskan liksom Elitettan – de två högsta serierna inom damfotbollen i Sverige och träder i kraft den 1 november i år och gäller fram till den 30 november 2026. För spelarna är det en lättnad att ha avtalet på plats då de har varit utan avtal hela säsongen: 

– Något av det viktigaste för oss var att vi fick behålla inflytandet över våra villkor. Dessutom känner jag en stolthet över att vi har hållit ihop hela den här tiden. Vi är ändå över 200 spelare totalt som stod samman och det känns som en jättestyrka, säger fotbollsspelaren Mia Carlsson, från Kristianstad DFF, på Spelarföreningens hemsida – föreningen är fotbollsspelarnas fackförening. 

Även Spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark lyfter vikten att spelarna fortsatt har inflytande: 
– Det känns väldigt skönt att vi har fått till ett avtal som är bättre än det vi hade tidigare och där spelarna behåller inflytandet över sina villkor, säger han och fortsätter:
– Tillsammans med Unionen har vi gjort ett mycket bra arbete för att skapa förutsättning för att hjälpa fotbollsspelare ännu bättre framöver.

– Det är glädjande att ett kollektivavtal för damer inom elitfotboll nu finns på plats. Här har Unionen och Spelarföreningen hittat ett bra samarbete som vi ser fram emot att fortsätta utveckla, säger Peter Hellberg, förbundsordförande för Unionen i ett pressmeddelande.

Avtalet reglerar bland annat villkor för sjuklön, ledighet, tjänstepension, kompetensutveckling och rätt till omställningsstöd efter karriären. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV