Krönika

Polen är återigen ett land att räkna med

Alice Bah Kuhnke (MP) EU-parlamentariker.

”Att Polen återigen kan bli en kraft att räkna med, både för EU och det polska folket, är fantastiskt. Att Viktor Orbán med detta dessutom förlorar sina bundsförvanter i PiS, bådar också gott inför framtiden.”  Det skriver Alice Bah Kuhnke som var på plats i samband med valet.

Parlamentsvalet i Polen visade att det polska folket röstat för ett maktskifte. Det högerkonservativa partiet Lag och rättvisa (PiS), som styrt landet sedan 2015, fick tummen ned av folket, efter att de systematiskt nedmonterat Polens demokrati under flera år. Alice Bah Kuhnke

Under åtta år har regeringen målmedvetet arbetat för att inskränka såväl kvinnor som hbtqi-personers rättigheter. De har i praktiken lyckats förbjuda abort, flera regioner har utropats till hbtqi-fria zoner och kontrollen över de statliga medierna har varit tydlig.

Jag besökte Polen en vecka innan valet och kampanjade med det Gröna partiet Zieloni, som är del av den medborgarkoalition som varit regeringens främsta motståndare. Den demokratiska oppositionen var engagerad och hoppfull, vilket syntes och kändes. Men det gjorde också polariseringen. På gator och torg fick vi såväl kraftfull kritik som medhåll. En kvinna som uttryckte sitt stöd för oppositionen blev aggressivt tystad av sin man som stöttade regeringen.

”Mycket är dock långt från guld och gröna skogar. Det finns en risk att Orbán får en ny bundsförvant i Slovakien, där Putin-vänliga Socialdemokrater vann valet. Så även med förra veckans glädjebesked från Polen, måste vi fortsätta kämpa för att EU ska stå upp för och försvara mänskliga rättigheter, rättsstatsprincipen och stödet till Ukraina.”

Jag ska inte sticka under stol med att jag hade mina tvivel dagen före valet, PiS har haft ett järngrepp om Polen under lång tid, och tack vare kontroll av medier och statlig finansiering hade oppositionen ett orättvist utgångsläge. Men min vän Michał Suchora från de polska gröna, övertygade mig om att de faktiskt kommer vinna det här valet.  Och tack och lov fick han rätt! 

Att Polen återigen kan bli en kraft att räkna med, både för EU och för det polska folket, är fantastiskt. Att Viktor Orbán med detta dessutom förlorar sina bundsförvanter i PiS, bådar också gott inför framtiden.

Mycket är dock långt från guld och gröna skogar. Det finns en risk att Orbán får en ny bundsförvant i Slovakien, där Putin-vänliga Socialdemokrater vann valet. Så även med förra veckans glädjebesked från Polen, måste vi fortsätta kämpa för att EU ska stå upp för och försvara mänskliga rättigheter, rättsstatsprincipen och stödet till Ukraina.

I Polen återstår det grannlaga arbetet för att ett av Europas största länder ska komma på framtida generationers sida i klimatomställningen. Det är upp till bevis för Donald Tusk att vända nästan ett decennium av demokratisk backlash och visa såväl polacker som omvärlden att det samhälle och EU vi vill bygga är ett samhälle som bryr sig om människor här och nu, men också för våra barn i framtiden.

Alice Bah Kuhnke (MP) EU-parlamentariker

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV