Nyheter

Rubensson är Årets mittfältare och vinnare av Diamantbollen

Elin Rubensson har både vunnit utmärkelsen Årets mittfältare och tagit hem Diamantbollen som delas ut till den bästa fotbollsspelaren på damsidan.

Elin Rubensson är vinnare av Diamantbollen. Hon får priset – som ges till 2023 års bästa spelare på damsidan – för ”avgörande insatser på vägen till VM-bronset”, i somras.
– Det är en dröm som slår in, säger Elin Rubensson.

Det är första gången som Elin Rubensson, som till vardags spelar i BK Häcken, mottar Diamantbollen, ett pris som delas ut av Sydsvenskan och Svenska Fotbollförbundet (SVFF) till den bästa spelaren på damsidan. Hon får priset för sina insatser i det svenska landslaget under VM i Australien och Nya Zeeland i somras, där Sverige tog VM-brons. Enligt juryns motivering är hon en ”evighetsmaskin som med kraft, pondus och självklarhet lade grunden till den svenska succén”.

– Det var verkligen en fin motivering jag fick. Ordet evighetsmaskin nämndes, och det var lite så jag kände mig i somras. Det kändes som jag kunde springa hur mycket som helst utan att bli trött. Så det var kul att de fångade det i motiveringen, säger Elin Rubensson till SVFF.

Elin Rubensson tackar och tröstar Australiens stjärnspelare Sam Kerr efter att Sverige vann matchen om bronset
Elin Rubensson tackar och tröstar Australiens stjärnspelare Sam Kerr efter att Sverige vann matchen om bronset. Foto: AP Photo/Tertius Pickard

”Fött barn och kommit tillbaka ännu starkare”

Hon får priset samma vecka som hon också har fått utmärkelsen Årets mittfältare , och Elin Rubensson är både glad och stolt för att tilldelas Diamantbollen.

– Det är en dröm som slår in. Man har fått frågan många gånger om vad som är de största målen i karriären, och det är så klart att vinna mästerskap och titlar. Men ett mål jag också har haft är att vinna Diamantbollen, så nu sitter jag här och är väldigt stolt.

Elin Rubensson tillhör inte bara världens bästa fotbollsspelare, hon tillhör också kategorin kvinnor som har fött barn men sedan fortsatt sin karriär på samma som innan graviditeten eller till och med har blivit bättre. Hon hoppas att detta också kan inspirera andra damfotbollsspelare till att våga göra detsamma:

– Framför allt är jag väldigt stolt över den resa jag gjort, att jag har fött ett barn och kommit tillbaka ännu starkare. Att verkligen kunna leverera på den nivå jag gjorde, främst under VM i somras. Det är jag väldigt stolt över och jag hoppas att fler vågar göra samma sak, för det är en häftig resa.

Elin Rubensson spelar utöver landslaget också i BK Häcken i damallsvenskan
Elin Rubensson spelar utöver landslaget också i BK Häcken i damallsvenskan. Här efter att ha gjort 2-0 mot Växjö i juni 2023. Foto: Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

VM-mästerskapet ”utöver det vanliga”

Tidigare har många känt sig tvungna att lägga fotbollsskorna på hyllan när de har velat bli föräldrar. Men bättre villkor på senare år har gjort det enklare för kvinnor att fortsätta spela. I den svenska VM-truppen är både Rubensson och Lina Hurtig mammor, och tre spelare, Alex Morgan, Crystal Dunn och Julie Ertz, i det amerikanska landslaget hade med sig sina barn till VM.

Rubensson beskriver 2023 års VM som något utöver det vanliga, med stort publiktryck på plats, och stort intresse i Sverige. Dessutom har damfotbollen utvecklats snabbt de senaste åren:

– Själva fotbollen går snabbare och blir bättre för varje år. Det var verkligen häftiga matcher att få spela, med högt tempo där det hände mycket. Det var kul att få vara med om, och jag är stolt över bronsmedaljen, säger hon till SVFF.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV