Nyheter

8 mars: Från manifestation till folkrörelse

En tecknad bild med fem kvinnor för Kvinnor krokar arm

Den 8 mars på Internationella kvinnodagen anordnas evenemanget Kvinnor krokar arm, som har som mål att kämpa för ett samhälle fritt från våld. – Tanken är att ena våra krafter för att våga bryta tystnaden kring våld i hemmet, säger Isabel Enberg, grundare och huvudarrangör, till Fempers Nyheter. 

Isabel Enberg har fullt upp inför arrangemanget Kvinnor krokar arm, som anordnas på Internationella kvinnodagen på fredag den 8 mars. Efter att ha växt upp i en familj där våld var vardag har Isabel Enberg ägnat en stor del av sitt vuxna liv till att bekämpa våld.

Isabel Enberg är en av huvudarrangörerna till Kvinnor krokar arm som anordnas på Sergels torg den 8 mars på Internationella kvinnodagen. Foto: privat

Kvinnor krokar arm är ett av dessa projekt, vilket hon nu med föreningen Utan gränser arrangerar för tredje året i rad. 

– Jag vill bryta tystnaden och skapa dialog kring våld som vi upplever i vardagen. Så att vi tillsammans kan bygga broar för att motverka polarisering, skam och den växande brutaliseringen i samhället, säger Isabel Enberg till Fempers nyheter.

Grundtanken är att tack vare mobilisering gemensamt kunna bryta tystnaden om mäns våld mot kvinnor och det ökade våldet omkring oss generellt. Målet är att Kvinnor krokar arm ska växa till en folkrörelse, vill Enberg. 

Hur startade Kvinnor krokar arm?

– Det startade i Tensta för tre år sendan, då jag arrangerade ett event som hette Konst i Allé och där operasångerskan Charlotta Huldt var på plats och uppträdde. När hon satt och vilade började hon prata med en kvinna. De pratade om barn, och då berättade Charlotta att hon har fem barn, kvinnan blev alldeles tårögd och sa: ”Jag hade fem, nu har jag bara fyra, den femte blev skjuten i Rinkeby.” På väg hem tillsammans med Charlotta bestämde vi oss för att starta Kvinnor krokar arm, säger Isabel Enberg.

Var kommer ditt starka engagemang ifrån?

– Jag är 57 år och kom från Chile till Sverige när jag var 12 år. Jag har en son och en dotter som är vuxna och ett litet fyrbent barnbarn som är min ögonsten. Jag drivs av rättvisa och att alltid hjälpa om jag kan. Jag är själv uppvuxen i skuggan av våld, eftersom min pappa misshandlade min mamma i över 30 år tills de skilde sig.  Han slog ut alla hennes tänder, bröt revben, näsan, och han kunde sparka henne tills skallen svullnade och hon såg ut som ett monster. När jag var 10 år blev det diktatur i Chile och jag såg vår granne bli skjuten av militären. Även detta blev en traumatisk upplevelse som alltid finns på min näthinna. Jag har än i dag svårt att se filmer där våld visas, berättar Isabel Enberg.

Hon fortsätter:

– När vi kom till Sverige var vi ofta på Sergels Torg och demonstrerade. Sedan brukade vi marschera mot den Chilenska ambassaden för att visa vårt missnöje med diktaturen i Chile. Jag var ofta den som höll i megafonen och skrev slagord, såsom.” Krossa fascismen i Chlie”, eller ”Chile, Chile solidaritet”. Eller ”Den som inte hoppar är Pinochet”- det var lite roligt att skrika för då började varenda kotte att hoppa.

Så vad kan den förvänta sig som besöker Kvinnor krokar arm på fredag 8 mars?

– Det kommer att vara massor med dans, sång, zumba, salsa, poesi, diktuppläsning, gittarspel och ansiksmålning. Vi kommer ha Sveriges bästa körer på plats, Albakören och The EnterteiMen! Och kl 16:45 uppträder sångerskan och skåderspelerskan Therése Neaimé och till hennes rytmer och sång kommer vi att kroka arm för ett samhälle fritt från våld. Det är en stor fest med många fina artister som ställer upp helt pro bono! Och jag är oändligt tacksam för alla som hjälper till. Tanken är att vi ska sjunga och dansa i flera timmar. Jag hoppas att få några sponsorer som kan bjuda på lite varm soppa och lite kaffe. Och att vi får lite sol.

Varför är Internationella kvinnodagen viktig att uppmärksamma?

– Den är viktig eftersom vi behöver ha ett mer jämställt samhälle fritt från våld och diskriminering. Kvinnor behöver uppmuntras och uppmanas att ta mer plats. Jag tror att vi kvinnor behöver kliva fram mer. Tillsammans med männen blir vi starka, och sida vid sida kan vi åstadkomma stora förändringar. Vi kan inte stå och bara titta på och tycka, vi måste agera, säger Isabel Enberg och tillägger:

– Folk får gärna kroka arm under hela dagen, med sin partner, husdjur, arbetskollega, i sin förening eller organisation, på gymmet, i bussen, på tåget, i stadshuset, i hela Sverige och världen.

Kvinnor krokar arm kommer att organiseras på Sergels torg på fredag 8 mars. 

– För den som vill kroka arm på sociala medier är det enkelt. Man hashtaggar #kvinnorkrokararm och lägger upp en bild på sociala medier som ett sätt att visa att man uppmärksammar och pratar om våldet i samhället just den här dagen, avslutar Isabel Enberg.