Nyheter

Frankrike grundlagsskyddar aborträtten

Kvinna håller en skylt för aborträtt i Frankrike. Flera andra kvinnor runtomkring.

Frankrike blir det första landet i världen att skriva in aborträtten i konstitutionen. Detta när parlamentet på måndagen röstar i Versailles. Den stärkta aborträtten är en stor seger för landets feminister och kvinnorättsaktivister.

Att aborträtten stärks i Frankrike genom att den skrivs in i grundlagen är en stor seger för landets kvinnorättsaktivister. Det är också ett politiskt beslut som har stort folkligt stöd.

Beslutet beskrivs samtidigt som en ansträngning från presidenten Emmanuel Macron att skicka ett skarpt budskap om att han står upp för reproduktiva rättigheter. Något som han antagligen också hoppas ska stärka hans ställning som en liberal kraft gentemot den växande ytterhögern i Frankrike.

Vänstern i landet har länge velat se en grundlagsskyddad aborträtt, men det har inte setts som en prioriterad fråga och därför inte heller varit en sakfråga som vunnit brett politiskt stöd. Även om feministiska organisationer länge drivit frågan.

Inte förrän 2022 då Högsta domstolen i USA upphävde Roe v. Wade och därmed gav delstatsparlamenten möjlighet att inskränka aborträtten i sina respektive delstater aktualiserades frågan åter på allvar i Frankrike.

– Det är omöljigt att säga att aborträtten inte kommer att ifrågasättas i framtiden i Frankrike, säger Mathilde Panot, ordförande för det vänsterradikala partiet Okuvade Frankrike till Politico och fortsätter:

– Det är därför viktigt att agera nu när vi har folket med oss. 

Panot menar att Macron bara bär frukten av det arbete som feministiska organisationer och feministiska parlamentsledamöter drivit.

– Han kan skryta, men det är först och främst vår seger, säger Mathilde Panot.