Nyheter

Man dömd i snippafallet för våldtäkt mot barn

Sveriges Rikes lag och en domarklubba

Dom har i dag kommit i det så kallade snippafallet. En man döms för våldtäkt mot barn. Och det för andra gången i hovrätten.

Mannen som nu återigen har dömts för våldtäkt mot barn dömdes 2021 i tingsrätten, men friades i hovrätten. Med hänvisning till att snippa inte nödvändigtvis syftade på de inre könsorganen på flickan.

Något som väckte ilska och starka reaktioner.

Högsta domstolen krävde då att rättegången skulle tas om. Också för att mannen borde ha prövats för andra brott förutom våldtäkt mot barn.

Den prövningen har nu gjorts och i dag föll alltså domen. Mannen döms till fängelse. Han nekar till brott.

”Äntligen förstod hovrätten vad snippa betyder, och dömde hennes förövare till våldtäkt. Det är en otroligt viktig upprättelse för den enskilda flickan.”, skriver organisationen Childxfoundation på sociala medie-plattformen Facebook.

Childxfoundation gick tillsammans med många andra organisationer och barn- och kvinnorättsaktivister ut och demonstrerade, skrev debattartiklar och med hashtaggen #jagvetvadensnippabetyder satte press på rättsapparaten när hovrättens första friande dom kom.

Enligt Childxfoundation brister dock fortfarande systemet när det gäller rättsväsendet och förmågan att utreda och döma i sexualbrott och från barnperspektiv. Organisationen vill se en rejäl kunskapshöjning inom rättsväsendet när det gäller de här frågorna.