Nyheter

Annika Hirvonen: ”Jag kommer att kunna ta och vinna de svåra debatter vi nu har framför oss”

Annika Hirvonen gruppledare och riksdagsledamot för Miljlöpartiet kandiderar som språkrör i partiet.

Miljöpartisten och riksdagsledamoten Annika Hirvonen kandiderar till posten som nytt språkrör för Miljöpartiet. Fempers nyheter har ställt tre frågor till Hirvonen, som också är återkommande krönikör i tidningen.

Annika Hirvonen har suttit i riksdagen för Miljöpartiet sedan 2014 och är i dag gruppledare för partiet i riksdagen. Tidigare i år uppmärksammades hon för att vara den politiker som har talat mest och längst från talarstolen i riksdagen.

– Det var lite roligt, då har man ju gjort sitt jobb. Jag tycker att det är jätteviktigt att delta i den politiska debatten, sade Annika Hirvonen i en kommentar till SVT i samband med det.

När partiet nu ska nominera en valbar efterträdare till Märta Stenevi, som i februari avgick som partiledare, är Hirvonen alltså en av tre miljöpartister som hittills har sagt att de ställer upp som kandidater. 

De andra två är Janine Alm Ericson, partiets talesperson i bistånds- och jämlikhetsfrågor och också hon en tidigare krönikör på Fempers nyheter (tidigare Feministiskt perspektiv), och Amanda Lind, som var kultur- och demokratiminister mellan 2019 och 2021 och nu är ordförande i kulturutskottet.

Varför känns det viktigt för dig att ställa upp som språkrörskandidat i Miljöpartiet nu?

– Jag tror att jag kommer att kunna ta och vinna de svåra debatter som vi nu har framför oss, både om klimatet och miljön, om nedskärningarna i välfärden och de ökande klyftorna och inte minst om hotet mot demokratin och mänskliga rättigheter, säger Annika Hirvonen. 

Vad är de viktigaste frågorna som du vill prioritera i arbetet om du skulle bli språkrör?

– Mot bakgrund av det akuta läget för klimatet och miljön måste vi i Miljöpartiet ständigt vara offensiva i dessa frågor. Inte minst nu när regeringen totalt abdikerar och ägnar sig åt att avskaffa klimatpolitiken vi en gång genomförde, säger Annika Hirvonen och tillägger:

– Men vi måste också driva på för att stoppa nedskärningarna i välfärden och de skenande ekonomiska klyftorna. Det är helt sjukt att en ensamstående mamma som arbetar ska vara beroende av välgörenhet samtidigt som bankerna gör större vinster tack vare inflationen.

Vad är den viktigaste feministiska frågan för dig i Sverige i dag?

– Att få stopp på våldet och inte minst den kommersiella sexuella exploateringen av barn och kvinnor. Det är en skam att det ytterligare normaliseras av till exempel Skatteverkets sanktioner mot de som är brottsoffer inom prostitutionen och som nu anses ha begått bokföringsbrott och skattefusk, säger Annika Hirvonen.

Den 28 april väljer Miljöpartiet nytt språkrör. Det nya språkröret ska sedan leda partiet framåt tillsammans med Daniel Helldén