Nyheter

Evin Incir får Roks pris Årets kvinnogärning 

Evin Incir i jeansskjorta och med armarna i kors framför en EU-logga

Europaparlamentarikern och Fempers nyheters krönikör Evin Incir (S) har fått priset Årets kvinnogärning 2023 av Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. 

”Hedrad och stolt över att få motta Roks prestigefulla pris ”Årets kvinnogärning 2023”! Stort tack!”, skriver Evin Incir på sociala medier. 

Utmärkelsen instiftades 1999 för att lyfta fram och uppmärksamma en kvinna som under året har gjort viktiga insatser mot mäns våld mot kvinnor.

Roks framhäver Evin Incirs arbete för ett EU-direktiv om bekämpande av mäns våld mot kvinnor och menar att det är en viktig seger för kvinnor runt om i vår världsdel.

I motiveringen skriver Roks att ”Evin Incir får priset Årets kvinnogärning 2023 för sitt idoga och kunniga arbete för kvinnors rättigheter, i en tid och ett Europa där politiska krafter mobiliserar för att återupprätta husfaderns makt.”

Evin Incir oroar sig för högerextrema krafter i EU-valet

– Vi ser hur högerextrema krafter växer sig starka i flera länder. De motsätter sig att man alls talar om mäns våld mot kvinnor och ser ”våld i nära relation” som en familjeangelägenhet, säger Evin Incir i ett pressmeddelande och tillägger att hon är orolig att konservativa och högerextrema krafter lierar sig med liberala partier inför EU-valet den 9 juni.

Roks avslutar sin motivering med att framhålla att Evin Incir ”Genom argument och aktivism och i ett motstånd som har många och maktfulla former, inspirerar kvinnor och tjejer i Sverige och i Europa att kämpa för sin rätt och för en bättre och rättvisare värld.”