Evenemang

Samisk konst och motstånd

Två samiska konstnärer

LÖRDAG 16 MARS, ONLINE Samisk konst, motstånd och arv

Amnesty Sápmi har bjudit in två av Sápmis ledande konstnärer – Liv Aira och Tomas Colbengtson – till ett samtal om konstnärskap och kampen för Sápmi. Lisa Nyberg, konstnär och forskare, leder samtalet. Vi ses online!

LIV AIRA är dansare och koreograf som ofta reflekterar över sitt lulesamiska arv i sin konst. Hon är grundare och konstnärlig ledare i Invisible People Contemporary Dance Company där hon för tillfället turnérar med produktionerna Ájttega och Akti Lij. 

Liv Aira är grundare av festivalen Låvda – Sápmi Screendance Festival och den samiska kulturfestivalen Sájdde i Storforsens naturreservat. Till hösten slår Liv Aira upp dörrarna för världens första samiska danscentrum i Vuollerim i Jokkmokks kommun. 

TOMAS COLBENGTSON är en av Sápmis ledande konstnärer, känd både i Sverige och internationellt. I hans konstverk finns en tydlig samisk koppling. Han sätter strålkastaren på försvenskningspolitik, tvångsförflyttningar och rasbiologi genom grafik, glas och screentryck.

Det samiska språkförbudet i skolan var effektivt. På bara en generation har många i Tomas Colbengtsons närhet förlorat det sydsamiska språket. Hans verk ”Det osynliga språket” är ett exempel på hur samhällskritik tar sig uttryck i hans konstnärskap. Hans konst har en underström av smärta, men också stolthet och stridsvilja. Men han ser sig inte som en politisk konstnär. Konsten är istället en ventil i en kultur där tystnaden alltför ofta tar över.

LISA NYBERG, konstnär och forskare, leder samtalet. Lisa Nyberg doktorerade vid Konstakademin i Wien med projektet ”Pedagogies of the Unknown – studying for a future, without guarantees”. Hennes post-doc projekt ”To Know and Be Known by (a) Place” utgår från platsspecifika konstnärliga praktiker och hur dessa hanterar idéer om ömsesidighet – i och bortom tider av nybyggarkolonialism.

Online. Du behöver inte anmäla dig i förväg.

AMNESTY SÁPMI FYLLER 5 ÅR DEN 18 MARS. Det firar vi genom att bjuda på två spännande panelsamtal. Det här om konst, motstånd och stolthet den 16 mars. Den 18 mars har vi ett panelsamtal online med politiker från Sametinget om återbördande av samiska heliga föremål.

VILL DU BIDRA till vårt femårsjubileum? SKÄNK EN GÅVA via swish 123 335 74 56.

Länk:
https://zoom.us/j/94765951605…

Lösenkod: 502986

Fotografi Liv Aira: Carl Johan Utsi
Fotografi Tomas Colbengtson: Privat