Nyheter

Alexandra Rapaport blir Kvinna till Kvinna-ambassadör

Alexandra Rapaport i rosa kavaj

Alexandra Rapaport är Kvinna till Kvinnas nya goodwillambassadör. Hon ska på ideell basis sprida kunskap om kvinnors situation och villkor och arbetet för kvinnors rättigheter.

Som goodwillambassadör för Kvinna till Kvinna kommer skådespelerskan och exekutiva producenten Alexandra Rapaport på ideell basis arbeta med att sprida kunskap om kvinnors situation och villkor globalt.

– Jag ser att det finns ett digert arbete på många håll och att det i vissa delar av världen går åt fel håll för kvinnors rättigheter, säger Alexandra Rapaport i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare är Sarah Dawn Finer och Linnéa Claeson ambassadörer för Kvinna till Kvinna.

Tillsammans sprider de kunskap om arbetet som organisationen bedriver i de över 20 länder där Kvinna till Kvinna är verksamma. 

Alexandra Rapaport berätta att det var under arbetet med en pjäs på Uppsala Stadsteater som hon började engagera sig för kvinnors rättigheter och särskilt frågor som rör hedersproblematik.

– Eftersom jag är inläst på ämnet kring hedersvåld och hur patriarkala strukturer påverkar både män och kvinnor, är det något som ligger mig extra varmt om hjärtat, säger Alexandra Rapaport.

Hon tillägger att hon också känner ett engagemang för våldsutsatta kvinnor generellt då hon har kommit i kontakt med frågeställningarna genom sitt arbete med tv-serien Heder.

Alexandra Rapaport var också aktiv i Metoo-rörelsen 2017, bland annat var hon en av skådespelerskorna som deltog i uppropet #tystnadtagning för att synliggöra sexuella trakasserier inom underhållningsbranschen.

Något som hon beskriver som både upprörande och tungt.

– Flera av mina kollegor gick in i väggen. Men samtidigt var det på många sätt befriande att äntligen få lyfta dessa frågor och prata om elefanten i rummet, säger hon.

Nu ser Rapaport fram emot att arbeta med Kvinna till Kvinna och hoppas kunna bidra till en ”något bättre värld”.