Nyheter

Eurovision: Organisationer i Malmö går samman för att stoppa Israels medverkan

Demonstration mot Israels deltagande i Eurovison utanför SVT i Malmö på fredagsmorgonen.

På fredagsmorgonen hölls en demonstration mot Israels deltagande i Eurovision utanför SVT i Malmö. I staden har också ett nätverk med ett trettiotal organisationer bildats med målet att stoppa Israels medverkan i Eurovision Song Contest (ESC). Tillsammans går de nu samman i kampanjen Stoppa Israel – För fred och ett fritt Palestina.

Under Eurovision som anordnas i Malmö 4–11 maj i år vänds omvärldens ögon mot staden. Allt tyder på att Israel kommer att delta trots omfattande protester mot arrangören Europeiska radio- och TV-unionen (EBU). Och detta trots att den internationella domstolen i Haag, ICJ, menar att det är ”verklig och överhängande risk” att palestinier utsätts för folkmord. 

Nu har ett nätverk i Malmö bildats och de vill stoppa Israels medverkan.

Vi är glada och hedrade över att så många människor är engagerade! säger Yomn Kadoura, talesperson för kampanjen Stoppa Israel – För fred och ett fritt Palestina, i ett pressmeddelande.

Stoppa Israel – För fred och ett fritt Palestina ifrågasätter skillnaden mot Rysslands ockupation av Ukraina, och menar att Israel självklart inte platsar i Eurovision.

– Alla människor är lika värda, vi ska inte normalisera den inhumana situation som råder i Gaza, säger Yomn Kadoura.

Nätverket uppmanar alla att engagera sig i de kommande protesterna, organisationer såväl som enskilda människor.

– Oskyldiga barn och kvinnor dör i Gaza. Det är en skam för den fria världen att israeliska artister tillåts delta i Eurovision, säger Ahmed Abdalrahman, som också deltar i kampanjen.