Nyheter

Unizon: ”18 miljoner är lite pengar i sammanhanget”

Olga Persson svarar på frågor med en mikrofon i förgrunden.

Under tisdagen träffade statsminister Ulf Kristersson och jämställdhetsminister Paulina Brandberg Unizons ordförande Olga Persson med anledning av att fem kvinnor och en flicka på kort tid har mördats av en man de kände. Nu skjuter regeringen till 18 miljoner till arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Unizon ser det som viktigt men betonar att det i sammanhanget är en liten summa.

– Det är fruktansvärt att kvinnor fortsätter mördas med all den kunskap vi har i Sverige i dag. Om inte att fem kvinnor och en flicka dödats under mindre än tre veckor är ett uppvaknande för svenska samhället vet jag inte vad som krävs, säger Olga Persson från Unizon som samlar 140 kvinno– och tjejjourer i Sverige, till Fempers nyheter efter mötet. 

Hon betonar att mäns våld mot kvinnor årligen uppskattas kosta betydligt mer än pengarna som nu skjuts till: 

– Mäns våld mot kvinnor beräknas kosta minst 43 miljarder årligen i Sverige så 18 miljoner är lite pengar i sammanhanget, men signalvärdet är viktigt, säger hon. 

Det var strax innan lunch på tisdagen som statsminister Ulf Kristersson och jämställdhetsminister Paulina Brandberg mötte Unizons ordförande i Rosenbad i Stockholm. Syftet var att diskutera vad som bör göras för att stoppa mäns våld mot kvinnor.

I förra veckan aviserade även justitieminister Gunnar Strömmer och Paulina Brandberg om ett mer omfattande möte med berörda myndigheter och aktörer inom civilsamhället för att diskutera åtgärder. Det är ännu inte klart när det mötet ska hållas.