Nyheter

Nordirland: Misstänkt sexualbrott kan leda till politisk oro

Tre kvinnor och en man.

Jeffrey Donaldson, ledare för Nordirlands näst största parti the Democratic Unionist Party, meddelade på långfredagen att han avgår efter att ha anklagats för sexualbrott. Enligt nordirländsk polis handlar det inte om ett brott som misstänks ha begåtts nyligen, men det kommer ändå att orsaka bekymmer för Nordirlands bräckliga lokalparlament. 

Jeffrey Donaldson, ledare för det konservativa nordirländska the Democratic Unionist Party, greps av polis och förhördes på fredagen misstänkt för sexualbrott som enligt polis ligger längre bakåt i tiden. Även en 57-årig kvinna som anklagas för delaktighet greps. Båda har släppts mot borgen. Domstolsförhandlingar inleds den 24 april, rapporterar irländska public service-bolaget RTÉ.

Strax före klockan 13 på fredagen meddelade partiet att deras ledare skulle avgå med omedelbar verkan, och att Gavin Robinson kliver in som ställföreträdande partiledare.

”Ordförande har fått ett brev från parlamentsledamot Jeffrey Donaldson som bekräftar att han har åtalats för anklagelser av en historisk natur och indikerar att han avgår som ledare för the Democratic Unionist Party med omedelbar effekt”, skriver partiet i ett uttalande. Enligt partiet kommer även hans medlemsskap stängas av under utredningens gång. Donaldson nekar till anklagelserna som riktas mot honom. 

Democratic Unionist Party ville ha hård brexit

Det nordirländska lokalparlamentet var länge satt ur spel för att just Donaldson och hans parti vägrade välja talman och försteminister förrän partiet hade fått igenom ändringar i handelsavtalet mellan EU och Storbritannien som kom till efter brexit. Det nordirländska parlamentet kan bara fungera när nationalistiska och unionistiska partier samregerar. 

Sedan det nordirländska valet i maj 2023 är det största partiet Sinn Féin, som också är nationalister – det vill säga de vill se en irländsk återförening. Det näst största partiet är unionistiska Democratic Unionist Party, vars främsta mål är att se till att Nordirland fortsätter att vara en del av det brittiska förenade kungariket. 

Michelle O’Neill: Allmänheten kräver gott ledarskap

Först efter omkring nio månader utan lokalparlament lyckades man få till stånd en lösning så att lokalparlamentet kunde återuppta sitt arbete. Det innebar också att Nordirland sedan i februari leds av två kvinnor: försteminister Michelle O’Neill och vice försteminister Emma Little-Pengelly. De representerar Sinn Féin respektive Democratic Unionist Party och har trots skillnaden i titlarna samma maktbefogenheter. Det blir dessa två som ska försöka hålla ihop Stormont och förhindra en ny kollaps. O’Neill säger också att hon kommer att ”fortsätta stå för det ledarskap som allmänheten förväntar sig och förtjänar” rapporterar Belfast Telegraph på långfredagen.

Jeffrey Donaldson har haft en lång politisk karriär. Under fredsförhandlingarna på 1990-talet som skulle bli slutet av den långa konflikten på Nordirland deltog Donaldson motvilligt, som medlem av det då största unionistiska partiet Ulster Unionist Party. Med bara timmar var till ett fredsavtal långfredagen 1998 slutligen låg klart lämnade Donaldson både förhandlingsbordet och Ulster Unionist Party. 2003 gick han med i Democratic Unionist Party som hade motsatt sig förhandlingarna och fredsavtalet från första början.

Även Donaldsons medlemskap i konservativa the Orange Order är tills vidare suspenderat. Ordern är enbart öppen för protestanter och dess medlemmar är med få undantag män.