Nyheter

Schweiziska kvinnor vann klimatmål i Europadomstolen

Äldre klimataktivister i demonstration

På tisdagen föll Europadomstolens dom i ett uppmärksammat klimatmål i vilket ett par tusen schweiziska pensionärskvinnor hade stämt Schweiz för att ha kränkt mänskliga rättigheter genom att inte agera tillräckligt kraftfullt i klimatfrågan.

Europadomstolen i Strasbourg slog på tisdagen fast att stater har ett ansvar att skydda sina invånare mot klimatförändringar. En av tre historiska domar som föll i dag innebär att 2 000 kvinnor i klimatgruppen, KlimaSeniorinnen, får rätt mot staten Schweiz.

Förutom Schweiz hade en före detta borgmästare stämt Frankrike och en grupp portugisiska ungdomar hade stämt ett trettiotal länder, varav ett var Sverige. 

I domen från Europadomstolen konstaterades alltså att Schweiz har kränkt vissa mänskliga rättigheter genom att inte ha gjort tillräckligt för att nå utsläppsmålen, rapporterar Reuters.

Samtidigt slår domstolen alltså fast att EU:s medlemsstater är skyldiga att skydda sina medborgare från konsekvenserna av klimatförändringarna.

Greta Thunberg säger i ett uttalande att ”det här är bara början i klimatstriden”.

Medan Fredrik Malmberg, direktör Institutet för mänskliga rättigheter, i ett uttalande menar att det är ”en milstolpe i skyddet för den enskildes mänskliga rättigheter”.

– Domstolen bekräftar att klimatförändringarna utgör ett hot mot rätten till privatliv och att staterna måste ha ett tillräckligt bra ramverk för att skydda mot klimatförändringar, vilket bland annat inkluderar koldioxidbudget och begränsningar av utsläpp av växthusgaser, säger Fredrik Malmberg i ett uttalande.

Klimataktivisterna från Schweiz menar att kvinnor och främst äldre kvinnor är särskilt utsatta för klimatförändringarna som bland annat tar sig uttryck i stigande temperaturer. 

De andra två målen ogillas, främst för att de inte uttömt alla andra möjligheter att få rätt innan de vände sig till Europadomstolen, rapporterar Sveriges radio.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV