Nyheter

Arizona inför abortlagstiftning från 1864

Kvinna med skylt I protest mot inskränkt aborträtt

Den amerikanska delstaten Arizona inför en av landets strängaste abortlagar genom att plocka upp en lag från 1864. Den som bryter mot lagen riskerar fängelse.

Delstaten Arizona har nu USA:s strängaste abortlagstiftning. Detta efter att Högsta domstolen i delstaten gett sitt godkännande till en mycket kontroversiell abortlaglagstiftning från 1864. Lagen innebär i princip ett totalt abortförbud. Med det enda undantaget då moderns hälsa och liv är hotat.

Den som bryter mot lagen riskerar två till fem års fängelse.

När abort 1973 blev tillgängligt över hela USA i och med landets Högsta domstolsbeslut i fallet Roe mot Wade förbjöds lagar såsom Arizonas abortlagstiftning från 1864. 

Men för snart två år sedan, sommaren 2022, revs Roe mot Wade upp och därefter har många konservativt styrda delstater beslutat att inskränka eller avskaffa aborträtten. Trots kända negativa och rent av livsfarliga konsekvenser för många kvinnor.

Förra veckan införde Florida en ytterligare inskränkning i sin abortlagstiftning. Redan 2022 förbjöd Florida abort efter vecka femton. Men måndagen den 1 april 2024 tog delstatens Högsta domstol ytterligare ett steg mot totalförbud i samband med att domstolen godkände en lag som förbjuder abort efter vecka sex. 

Förbudet i Florida och nu i Arizona innebär att abort nu är nästintill förbjudet i den amerikanska södern. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV