Evenemang

Kalmar: Om häxor med Emma Kronborg

Emma Kronborg i svarta kläder med skog i bakgrunden

ONSDAG 10 APRIL, KALMAR Emma Kronborg föreläser om häxor på Kalmar slott

Föreläsning med Emma Kronborg

I 1600-talets Sverige råder missväxt och hungersnöd. Människor är och rädda och förtvivlade. Någon med övernaturliga krafter måste ligga bakom denna misär. Misstänksamheten mot alla som sticker ut från det normala leder till ryktesspridning och snart brinner häxbålen. De läkekunniga kvinnorna använde både växter och magi för att bota sjuka, men stod de i förbund med djävulen? Vilka var de egentligen – kvinnorna som stod anklagade för trolldom och häxeri? Lyssna till berättelser om kapten Elin, trollkommissioner, flygsalvor, häxhammaren och de mytomspunna växterna i häxans trädgård.

400 år efter häxprocesserna dyker hon upp igen – den vilda, fria kvinnan som vägrar låta sig kontrolleras eller förminskas. Vad finns det för likheter och skillnader mellan medeltidens kloka gummor och 2000-talets feministiska rörelse? Är häxjakten över?

Om föreläsaren

Emma Kronborg och är utbildad hudvårdsterapeut med inriktning på läkeväxter och botanik. Hon driver Rackarungens där hon säljer hudvård, men föreläser även om historien kring läkeväxter och trolldom

Evenemang onsdag 10 april kl. 18 på Kalmar slott

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV