Nyheter

Susanna Alakoski och Elise Karlsson tilldelas Jan Fridegårdpriset 

Susanna Alakoski och Elise Karlsson

De två författarna Susanna Alakoski och Elise Karlsson får Jan Fridegårdpriset 2024.

”Det är två författarskap i den nutida arbetarlitteraturen som med nya uttryck och i annorlunda sammanhang fortsätter skriva i Jan Fridegårds anda, där klasstillhörighet är ett gemensamt perspektiv.”, skriver Håbo kommun som delar ut priset.

Alakoski är kanske allra mest känd för sin debutroman Svinalängorna (2006) och Elise Karlsson för Klass (2017).

I motiveringen skriver man att Alakoski ”med ett tydligt klassperspektiv i fridegårdsk anda fortsatt rikta strålkastarljuset på revorna i välfärdssamhället. I sin pågående tetralogi om fyra generationer kvinnor med ursprung i textilindustrin i finländska Wasa flätar hon samman klass- och könsfrågan i döttrars och dotterdöttrars klassresor.” 

Medan Elise Karlsson ”i sina böcker röst åt individer och grupper i utsatthet på samma sätt som Jan Fridegård gjorde på sin tid. Romanen Klass 2017 uttrycker redan i sin titel det perspektiv som präglar Elise Karlssons författarskap. I hennes påbörjade Rinkebysvit skildras det mångkulturella samhällets olika dimensioner av marginalisering men också ortens kraft.”

Bland tidigare pristagare återfinns Marit Paulsen, Elsie Johansson och Jila Mossaed.

Jan Fridegårdpriset är ett Nordiskt kulturpris till minnet av Jan Fridegårds författarskap. Kulturpriset tilldelas en person som i Fridegårds anda arbetar inom litteratur, film eller teater. Priset delas ut vartannat år av Håbo kommun och den totala prissumman är 100 000 kronor. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV