Nyheter

Det behövs fler kvinnor i techbranschen

Women in Tech Åsa Johansen, Director och Elin Eriksson, Creative Director

Det behövs fler kvinnor i techbranschen. Det behövs också skapas förutsättningar på arbetsplatserna i techbranschen för att kvinnor som kommer in ska vilja vara kvar. Det menar Åsa Johansen Director och Elin Eriksson Creative Director för Women in Tech.

I dag 17 april anordnas Women in Tech för elfte året i rad. Eventet hålls för att det behövs fler kvinnor i techbranschen och för att få de kvinnor som är i branschen att stanna kvar. 

Genom att erbjuda en möjlighet till nätverksbyggande, att träffa andra kvinnor i branschen som kan fungera som både förebilder och inspiration hoppas arrangörerna att det ska bidra till fler kvinnor som söker sig till och stannar kvar. Fempers nyheter har ställt tre frågor till Elin Eriksson, Creative Director och Åsa Johansen, Director inför eventet.

Varför organiserar ni Women in Tech/Varför är det viktigt?

Tech är en del av samhället – men samhället är inte vettigt representerat i de team som bygger alla de tjänster och produkter som vi blir alltmer beroende av. Det är slöseri med talanger och affärsmöjligheter att inte mer än knappt 30% av de som jobbar i techbranschen är kvinnor. 

Hur är situationen för kvinnor i techbranschen?

– Både och. Women in Tech Sweden har över 23 000 medlemmar – och vårt gäng gillar verkligen att jobba inom tech! Det är en framtidsbransch, med bra villkor, lön och arbetstider, där man får vara med och påverka på riktigt. Det är utvecklande, utmanande och roligt, säger Elin Eriksson, Creative Director och Åsa Johansen, Director och tillägger: 

– Samtidigt så finns problem i form av arbetsplatskulturer, speciellt på de ställen där någon kommer in som första icke-man. Osynligt arbete, att bli bedömd enligt andra måttstockar, sämre löneutveckling och glastaket är faktorer som ständigt hotar och gör att många överväger att lämna. 

Vad ser ni som viktigaste åtgärderna för att få in fler kvinnor i techbranschen?

Det viktigaste är att personer i ledande ställning fattar beslutet att prioritera diversifierade team! Det kan inte delegeras till HR, det måste beslutas av ledningsgrupper, styrelser och ägare. 

På lång sikt behövs en normförändring i grunden. STEM – science, technology, engineering, mathematics – behöver uppmuntras lika mycket för flickor som för pojkar hela vägen från barndom till seniora åldrar. På kort sikt så finns det mycket att göra. Att omskola sig in i techbranschen efter ett antal år i till exempel serviceyrken är ett fantastiskt sätt att bredda sig själv och bidra med viktig kunskap till tech-team! Vi jobbar med närmare 40 av Sveriges viktigaste bolag som varje dag kan, och gör, skillnad. Näringslivet har möjligheten att röra sig snabbare än politiken och lärosätena, och kan varje dag påverka i rätt riktning. 

Varför behövs fler kvinnor i techbranschen?

Utan kvinnor i teamen som bygger morgondagens produkter och tjänster  riskerar vi liv, mental hälsa och missade affärsmöjligheter. Det här gäller förstås inte bara för techbranschen – men tech genomsyrar allt. AI förstärker vad vi matar den med, så vilken sorts data används för att träna alla AI-tjänster? Vad händer om ansiktsigenkänningstjänsterna bara tränas på vita, manliga ansikten? Vart vill vi som samhälle? Det är inga små frågor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV