Nyheter

Kvinnoorganisationer i Ecuador utmanar abortförbudet

I Ecuador har kvinnorättsaktivister tagit upp kampen för att utmana abortförbudet.

Feministiska organisationer i Ecuador har vänt sig till landets konstitutionsdomstol i ett försök att via rättsväsendet legalisera abort.

Det är det nationella nätverket Justa Libertad (Bara frihet) som utgörs av åtta feministiska organisationer i Ecuador som har lämnat in en anmälan till konstitutionsdomstolen om att artikel 149 i strafflagen ska förklaras strida mot författningen.

Det handlar om en artikel i strafflagen som stipulerar att en person som har genomgått en abort kan dömas till sex månaders upp till två års fängelse, medan en som utför abort kan dömas till fängelse i ett upp till tre år. 

Om kvinnorättsorganisationerna lyckas avkriminalisera abort via konstitutionsdomstolen har de gått samma väg som kvinnorättsaktivister både i Mexiko 2021 och Colombia 2022 för att uppnå rätten för kvinnor att bestämma över sin egen kropp. Även i Argentina har kvinnorättsorganisationer genom hårt arbete och starka påtryckningar uppnått rätt till abort för landets kvinnor.

I dag är abort i Ecuador endast tillåtet i fall då kvinnans liv är i fara eller om graviditeten har orsakats av en våldtäkt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV