Nyheter

Radioproducenten Isa Edholm får eget arkiv

Radiojournalisten Maud Reuterswärd (på bilden) arbetade mycket tillsammans med Isa Edholm.

Den feministiska radioproducenten Isa Edholm har fått ett eget arkiv vid Umeå universitetsbibliotek, något P4 Västerbotten var först med att rapportera om. 

Arkivet, vars omfång är 3,5 hyllmeter, innehåller bland annat anteckningsböcker, fotografier, kassetter, manuskript, korrespondens, intervjuer och radioprogram.

Gällande villkoren för åtkomst är arkivet, enligt universitetsbibliotekets egen beskrivning på sin webbsida, ”fritt tillgängligt för forskning efter bedömning i enskilt fall gällande dagböcker och korrespondens”. Gällande villkor för reproduktionen skriver man att ”delar av materialet kan omfattas av lagen om upphovsrätt”. 

Radio Ellen och Freja!

Isa Edholm (1930-2021) var radioproducent på Sveriges Radio i Umeå och gjorde sig berömd för kvinnoprogrammet Radio Ellen, som hon startades 1981 och som var det allra första av sitt slag: en uttalad feministisk redaktion som bestod enbart av kvinnor och innehållet bestod av inbjudningar av ”vanliga” kvinnor till rundabordssamtal i studion. Projektet pågick mellan 1981-1995.

1992 mottog Edholm Stora journalistpriset.

Mellan 1995-2004 var Edholm involverad i det feministiska radioprogrammet Freja!, som genom korta historier presenterade olika kvinnors öden från olika tidsperioder, världsdelar och samhällsklasser. Syftet med programmet var att frambringa kvinnorepresentation i den gängse, annars mansdominerade historieskrivningen.

Edholm utsågs till hedersdoktor vid Umeå universitet 2002.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV