Nyheter

Inkluderande klimataktion när Rebellmammorna virade in riksdagen

Rebellmammorna höll sig största ekofeministiskt manifestation någonsin på Overshoot Day söndagen 21 april 2024.

Långt över tusen rebellmammor samlades i en klimataktion i Stockholm på söndagen. De bar med sig röda stickade halsdukar ihoprullade som rosor som de sedan virade in riksdagen med. ”Inkluderande, intersektionell och ekofeministisk”, så beskriver rebellmamman Carmen Blanco Valer aktionen.

Rebellmammornas största ekofeministiska klimatmanifestation någonsin ägde rum på söndagen. Det var på Overshoot Day, den dag då svenskarna använt upp sin andel av förnybara resurser som jorden producerar under ett år.

Det hölls tal, sjöngs och spelades under den klimatmanifestation som samlade upp mot tvåtusen, enligt arrangörerna, mammor, mor- och farmödrar, systrar och mostrar och fastrar som trotsat det kyliga vädret och tagit sig till centrala Stockholm. De som inte kunde vara på plats hade skickat rödstickade halsdukar.

Carmen Blanco Valer, urfolksaktivist och rebellmamma från Uppsala, var en av dem som deltog klimataktionen. Hon hade med sin stickade röda ros/halsduk till söndagens manifestation.

– Jag har varit med och stickat ett bidrag till halsduken och spridit kunskap om detta initiativ för att uppmärksamma dels Overshoot day för Sverige, men även för att kräva att politikerna tar ansvar kring åtagandet som innebär att respektera 1,5 gradersmålet, säger Carmen Blanco Valer till Fempers nyheter.

Hon beskriver att hon tilltalas av kreativa former att bedriva aktivism, i synnerhet av att använda textila former för att uppmärksamma samhälls- och miljöproblem.

Inkluderande, intersektionell ekofeminism

– I detta fall handlade det även om att bli inkluderande, så att inte bara de talföra med rörliga kroppar – ofta unga – kunde uttrycka sin oro över klimatkrisen och nödvändigheten av att utlysa klimatnödläge, säger Carmen Blanco Valer till Fempers nyheter och fortsätter:

– Att se till att fler kan uttrycka sin oro över klimatet och framtida generationer är inte minst en demokratifråga i detta fall ett sätt att få kvinnor, både äldre och unga, att genom stickade maskor kunna bidra, även de som inte kunde komma till Stockholm.

Blanco Valer beskriver det som ett uttryck för intersektionell ekofeminism. Och ett sätt att utmana normer kring tal och skrift.

– Det här var ett uttryck för en feminism där inte bara de högutbildade, de som kan uttrycka sig bra och debattera kring klimatet utifrån naturvetenskapliga perspektiv kunde säga sitt, säger hon.

Carmen Blanco Valer från Rebellmammorna Uppsala med en stickad röd ros under söndagens manifestation. Foto: privat

Rebellmammorna är ett löst sammansatt nätverk med drygt 6000 mammor och allierade i Sverige.

Inspirationen till stickprojektet fick de från Rebellmammorna i Norge som genomförde en liknande aktion utanför Stortinget på Norges Overshoot day 12/4.

I Sverige har det stickats i många olika sammanhang; i Rebellmamme-cirklar, Röda korset-grupper, under stickträffar inom Svenska kyrkan, i personalrum, på folkhögskolor och i ensamhet hemma i vardagsrummet.

Halsdukarna representerar, förutom gränsen för klimatet, även enorm kvinnokraft med omtanke om material och hantverk. Genom aktionen ville Rebellmammorna peka på hur klimat, miljö och resurser hör ihop.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV