Nyheter

Rebellmammorna redo omringa riksdagen med 4 km halsduk

Rebellmammorna i demonstration i Malmö i mars i år.

I morgon söndag samlas klimataktivisterna i nätverket Rebellmammorna i Stockholm. De kommer omringa riksdagen med 4 km stickad röd halsduk.

I morgon kommer troligtvis en av de största ekofeministiska mobiliseringarna i Sverige hittills äga rum. Det tror i alla fall klimatrörelsen Rebellmammorna som på söndag ska omringa riksdagen med 4 km röd stickad halsduk.

Med den fyra kilometer långa röda halsduken vill Rebellmammorna markera gränsen för klimatet.

– På så vis markerar vi att vi inte kan tillåta vare sig att Parisavtalets 1,5 gradersmål överskrids eller kortsiktigt agerande i klimatpolitiken, säger en av Rebellmammorna, Matilda Bergström, till Fempers nyheter.

Hon är en av klimatnätverkets Rebellmammor som kommer delta vid aktionen på söndagen.

– Jag valde att bli Rebellmamma när jag träffade Ylva Tindberg, överläkare i pediatrik från Rebellmammorna, på en Slow walk och hon talade om klimatfrågorna på ett sätt som gjorde att jag kände att här hör jag hemma, säger Matilda Bergström.

Bergström beskriver klimatnätverket som ”ett nätverk av intelligenta kvinnor som har klimatfrågan, klimaträttvisa och alla världens barns bästa för sina ögon”

– Det var den rörelse jag letat efter. Det är underbart att vara i ett nätverk av mammor, säger Matilda Bergström till Fempers nyheter och fortsätter:

– Jag jobbar mycket på den globala nivån också och det är samma där, mammakvalitéerna är lika där. Ärliga, gör det de sagt de ska göra utan att framhäva sitt ego, och med fokus på uppgiften. Om någon inte hinner eller får förhinder så säger de till direkt så att någon annan tar den bollen.

Matilda Bergström, en av Rebellmammorna i klimatvätverket stickar på en bit till den röda halsduken som ska uppmärksamma klimatkrisen söndag 21 april. Foto: privat

– Förhoppningen är att aktionen vid riksdagen ska bidra till att sätta fokus på Overshoot day, på Parisavtalets 1,5 grader och inte en tiondel mer, säger Matilda Bergström.

Även om hon tror att det nog är kört med tanke på att vi haft 10 månader på raken med temperaturer runt 1,5 graders uppvärmning redan.

– Men vi ger aldrig upp. Varje tiondel räknas. Vårt mål är att få politikerna att vakna upp och förklara klimatnödläge och börja omställningsarbetet, säger Matilda Bergström till Fempers nyheter.

Halsduken är resultatet av att 2 667 stycken halsdukar, som var och en är 1,5 meter, har satts ihop.

Rebellmammorna är ett löst sammansatt nätverk med drygt 6000 mammor och allierade i Sverige.

Enligt den senaste Sifo-mätningen har Rebellmammornas krav på att klimatkrisen tas på allvar stöd hos befolkningen.

Tre fjärdedelar av Sveriges befolkning tycker, enligt den nyligen publicerade SIFO-undersökningen, att det är viktigt att Sverige når sina klimatmål. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV