Nyheter

Solidariska städare – nybildat fack vinner sitt första fall

någon håller en dammsugare och en plastsprayflaska i händerna

För en vecka sedan bildades facket Solidariska städare. Nu har de vunnit sitt första fall. En kvinna från Ukraina som flyttstädade utan att få betalt har nu fått både regelrätt timlön och ersättning.

En av kvinnorna som är medlem i det nystartade facket Stockholms städsyndikat – Solidariska städare har arbetat med flyttstädning men aldrig fått betalt, rapporterar Arbetaren.

Hon hade varit lovad 12 kronor per kvadratmeter, men alltså aldrig sett till några pengar.

Efter att facket drivit fallet har kvinnan nu fått en normal timlön samt 20 000 kronor i ersättning för utfört arbete.

– Det är en liten seger i ett hav av lönedumpning och exploatering, men likväl en seger och därför viktig såväl för individen som kollektivet, säger Pelle Sunvisson, förhandlare för Solidariska städare, till Arbetaren.

Enligt Sunvisson är det tydligen inte ovanligt att migrantarbetare i städbranschen får lön per kvadratmeter istället för vanlig timlön.

Solidariska städare är ett syndikat, vilket är en självständig fackförening inom Stockholms LS som i sin tur är del av SAC.

En av de som var på plats när städsyndikatet bildades tidigare i april var Karem Vera Araos från Chile, som också ställde upp i val till styrelsen.

– Tack för att vi ska bilda det här syndikatet. Det är viktigt att vi ekonomiska migranter lär oss om våra rättigheter. I dag är en viktig dag för arbetarklassen, sade hon under mötet, rapporterar Arbetaren.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV