Evenemang

Sommarkurs på Fogelstad – engelsk litteratur och feminism

SÖNDAG 26 MAJ SISTA ANMÄLNINGSDAG till sommarkurs på Fogelstad

To be, or not to be – sommarkurs på Fogelstad om engelska litterära klassiker och feminism

Har du en favoritkaraktär i Jane Austens universum? Har du funderat på om Shakespeare var feminist? Föredrar du afternoon tea och Virgina Woolf framför eftermiddagskaffe och en skandinavisk deckare? Kan du citera Shakespeare bättre än Strindberg? Är ditt bästa partytrick att leverera Hamlets monolog? Är du intresserad av kvinnohistoria? Då är detta sommarkursen för dig!

Under kursen “To be, or not to be – sommarkurs på Fogelstad om engelska litterära klassiker och feminism” dyker vi in i en underbar värld av engelsk litteratur, bearbetningar och feminism. Vi pratar Shakespeare, Austen och andra författare ur den brittiska litteraturhistorien. I vilken utsträckning ger deras verk uttryck för ett förhållningssätt som vi idag kan läsa som feministiskt? Vi tittar också på några bearbetningar och nydiktningar utifrån verken ur genusperspektiv. Hur har feminister genom tiderna förhållit sig till engelska litterära klassiker? Hur har Shakespeare bearbetats för att säga något om samtidens kvinnofrågor, och hur bearbetade han själv sina förlagor? Hur förhåller sig romangenren till kvinnohistoria, och kan vi se några kopplingar till Fogelstad?

Utöver kurspassen blir det afternoon tea i skolans fina trädgård, filmvisning och såklart en festmiddag! Möjlighet till bad finns i sjön Aspen som ligger nära skolan. På skolan finns det också cyklar som det går bra att låna för att cykla runt i de fina trakterna omkring Julita. 

Vilka är kursledarna?
Mette Hildeman Sjölin: fil. doktor i engelsk litteratur. Mettes avhandling från 2017 behandlar omarbetningar av Shakespeares tragedier i engelskspråkig dramatik från sent 1900- och tidigt 2000-tal ur ett genusperspektiv. Som doktorand var Mette gästforskare vid The Shakespeare Institute i Stratford-upon-Avon i Storbritannien. Hon har också forskat om bland annat Jane Austens ungdomsverk och Anne Listers dagböcker samt är med i Shakespearesällskapets redaktion.
&
Cajsa Wasén: fil. mag i mänskliga rättighetsstudier, ansvarig för Fogelstad kvinnliga medborgarskolas sociala medier.

PRAKTISK INFORMATION:
🪶 Tid och plats: 2-4 augusti 2024, Fogelstad kvinnliga medborgarskola, Julita, Sörmland. Kursen startar fredag eftermiddag och avslutas vid lunchtid på söndagen.
🪶 Boende: Vandrarhemsstandard, boende i flerbäddsrum med delat badrum. WiFi och duschar finns. Måltiderna lagar vi gemensamt.
🪶 Kostnad: 3000 kr – då ingår boende, mat (helpension) och kursmaterial. Om du vill delta men ordnar eget boende är kursavgiften lägre, mer info om detta finns vid anmälan. 
🪶 Studentpris javisst! För studenter är avgiften reducerad, du betalar då 2 300 kr.

🪶 Intresseanmälan gör du här: https://forms.gle/JS4KhtZvwxChyvqc9
🪶 Sista anmälningsdag är den 26 maj 2024.

Vid frågor om kursen mejla till [email protected] 

VARMT VÄLKOMNA till Fogelstad kvinnliga medborgarskola i sommar! 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV