Kommentar

Azam Qarai har avlidit: ”orubblig kämpe för frihet och rättvisa”

Azam Qaraee

Med stor sorg och djup respekt meddelar vi bortgången av en av Kvinnors Nätverks grundare och största inspiratör, Azam Qarai. Azam, en orubblig kämpe för frihet och rättvisa, har lämnat oss efter en lång och tapper kamp mot cancer, skriver Kvinnors nätverk.

Azam Qarais livshistoria är en berättelse om mod, styrka och outtröttligt engagemang. Redan som ung kvinna stod hon upp mot fattigdom och förtryck, kämpade för jämlikhet och frihet. Hennes engagemang ledde till att hon som 17-åring fängslades av regimen i Iran. Under nästan ett decennium, i ett av världens mest inhumana fängelser, formades hennes livslånga engagemang för att försvara och kämpa för mänskliga rättigheter.

Efter att ha kommit till Sverige fortsatte Azam sin kamp och grundade Kvinnors Nätverk tillsammans med sin syster Leila Qaraee. Lite senare startade Azam även Linnamottagningen, Kvinnors Nätverks stödmottagning för ungdomar.

Pionjär i kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck

Azam har varit en pionjär och en drivande kraft i kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck. Hon motarbetade detta djupt rotade förtryck med kunskap, medkänsla, och ett obändigt engagemang. Azam har inte bara förändrat otaliga liv genom sitt arbete, utan också bidragit till utvecklingen av metoder och lagstiftning som bättre skyddar och stärker de mest utsatta i vårt samhälle. Hennes arbete har lämnat ett outplånligt avtryck på samhället och inspirerat andra att föra hennes vision vidare. Hennes banbrytande insatser utgår från ett starkt antirasistiskt perspektiv, och detta definierar hennes arv.

Vi hedrar Azam för allt hon har gjort och för den kärlek och styrka hon har visat oss alla. Hennes arv lever vidare genom oss, och vi är fast beslutna att fortsätta hennes kamp för en värld där frihet och rättvisa är en realitet för varje individ. Azam kommer alltid att finnas med oss som en oändlig inspiration, som en lysande fackla som leder vägen framåt.

Vila i frid, Azam. Din kamp, ditt mod och din vision lever kvar.

Kvinnors nätverk

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV