Nyheter

Camilla Andersson ny ordförande för Roks

Camilla Andersson i svart klänning och lång fläta. I bakgrunden stadshuset i Stockholm

I helgen valdes Camilla Andersson till ny ordförande i Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige (Roks). Fempers nyheter har ställt tre frågor till henne.

Camilla Andersson heter alltså Roks nya ordförande. Hon är ordförande för Kvinnojouren Frideborg i Mölndal/Härryda och utbildad genusvetare. Hon efterträder Jenny Westerstrand som har lett organisationen sedan 2018.

Hur känns det?

– Jag är otroligt glad och hedrad över att ha fått medlemmarnas förtroende att leda Roks. Det sker stora förändringar på vårt område och det är viktigare än någonsin att vi har en enad och stark röst, säger Camilla Andersson till Fempers nyheter.

Vad är de viktigaste frågorna för kvinnojoursrörelsen i Sverige i dag? 

– Den kommande tillståndsplikten förändrar förutsättningarna för kvinnojourernas verksamhet, både för dem som väljer att söka om tillstånd men också för de som väljer att stå utanför. Vi måste också lyfta den enorma utsatthet som unga tjejer larmar om i rapport efter rapport och som våra tjejjourer också bekräftar, säger Camilla Andersson.

Någon annan långsiktig fråga som du skulle vilja ta itu med?

– Det generellt minskade utrymmet för civilsamhället att verka på samt fortsatt synliggörande av samhällets patriarkala strukturer så som exempelvis att lyfta den allt mer avkönade förståelsen för mäns våld. Jourernas erfarenheter av att det är just kvinnor, tjejer och barn som utsätts för mäns våld måste lyftas i det våldsförebyggande arbetet, säger Camilla Andersson.

Här är hela styrelsen för Roks:

  • Ordförande: Camilla Andersson, Kvinnojouren Frideborg i Mölndal/Härryda
  • Vice ordförande: Adine Samadi, Kvinno- och tjejjouren Ada i Göteborg
  • Kassör: Elaine Sanches, Hultsfred Vimmerby Kvinnojour i Vimmerby
  • Ledamöter: Katja Åsbäck von Meyburg, Kvinnojouren på Österlen; Emma Momqvist, Kvinnojouren Borlänge; Emelie Huuva Skeppar, Kvinno- och tjejjouren Iris i Luleå; Erika Nilsson, Kvinnojouren Athena i Överkalix och Övertorneå; Tanja Peltola, Kvinnojouren Piilopirrti i Göteborg; Linn Elander, Tjejjouren Skogsrå i Sundsvall.
     

Roks – Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige – är en rikstäckande ideell förening som arbetar för att stärka kvinnojourer och tjejjourer i deras arbete mot våld och för kvinnors och flickors rättigheter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV