Nyheter

FN-experter: kvinnor och barn är måltavlor i Gaza

Kvinnor syr blöjor i Gaza

I går kväll rapporteras israeliska trupper ha gått in i staden Rafah nära gränsen till Egypten i södra Gaza. Talespersoner för FN fördömer i ett gemensamt uttalande det fortsatta och systematiska våldet mot palestinier i Gaza. Genom att rada upp siffror på offer för katastrofen framkommer en mörk bild, där de flesta offer är kvinnor och barn. 

I ett gemensamt uttalande radar en rad FN-experter* upp siffror som visar hur Israels våld i Gaza slår oproportionerligt hårt mot kvinnor och barn och att kvinnor och barn dessutom är måltavlor.

– Vi är förfärade över detaljer som dyker upp från de massgravar som nyligen grävts fram i Gazaremsan. Över 390 kroppar har upptäckts på sjukhusen i Nasser och Al Shifa, inklusive kvinnor och barn, med många som enligt uppgift visar tecken på tortyr och summariska avrättningar, och potentiella fall av människor som begravts levande, säger experterna i ett skarpt uttalande på måndagen.

De menar att kvinnor, flickor och barn generellt är de som är mest utsatta för fara i den här konflikten. 

Enligt FN är 14 500 barn och 9 500 kvinnor av de totalt 34 488 palestinska dödsoffren fram till 29 april 2024.

Över 77 600 personer har rapporterats skadade varav 75 procent uppskattas vara kvinnor. Bland de 8 000 personer som har rapporterats försvunna är minst hälften kvinnor. 

Runt 63 kvinnor dödas om dagen i Gaza. 17 000 barn är föräldralösa sedan kriget började.

1,7 av Gazaremsans dryg 2 miljoner invånare har tvingats på flykt inom det mycket avgränsade området. Senast under gårdagen tvingades människor att lämna staden Rafah i södra Gaza på gränsen till Egypten. Under natten gick israeliska soldater in och enligt uppgifter från Ekot på tisdagsmorgonen ska Israel ha tagit kontroll över östra Rafah.

Israel attackerar gravida kvinnor och förstör embryon

Enligt FN-rapporter ska otaliga palestinska kvinnor och flickor ha förts bort av israelisk militär sedan konflikten inleddes. Det finns också uppgifter om att Israel har förstört den största fertilitetskliniken i Gaza där upp mot 3 000 embryon förvarades.

Attackerna mot och på sjukhusen i Gaza gör att 50 000 palestinska kvinnor som är gravida och 20 000 nyfödda barn står inför en akut hälsorisk. 

Varje dag föder 183 kvinnor barn utan smärtlindring och hundratals nyfödda bebisar har avlidit på grund av brist på elektricitet för neonatal vård. Även missfallen har ökat med runt 300 procent, skriver FN-rapportörerna. Och 95 procent av kvinnorna som ammar saknar mat att äta. 

Närmare 700 000 kvinnor har svårt att ta hand om hygienen när mensen kommer. En del rapporteras ta p-piller för att stoppa mensen från att komma.

Förstörelsen av hus och tvångsförflyttningarna skapar osäkerhet och otrygghet, vilket också i första hand drabbar kvinnor och barn. 

Extrem hänsynslöshet

Uttalandet från en rad särskilda rapportörer för FN visar en hänsynslöshet där kvinnor och barn är måltavlor.

– Vi är förskräckta över att kvinnor blir måltavlor av Israel med sådana ondskefulla, urskillningslösa och oproportionerliga attacker, som till synes inte skonar några medel för att förstöra deras liv och förvägra dem deras grundläggande mänskliga rättigheter”, säger de och kräver att Israel upphör med sina attacker.

FN-talespersonerna kräver också att alla stater omedelbart upphör exportera vapen till Israel.

– Det finns inga ursäkter för att fortsätta exportera vapen till Israel.

– Kvinnor och barn har rätt till särskilt skydd enligt internationell humanitär rätt och mänskliga rättigheter”.

*FN-experterna som undertecknat uttalandet är de särskilda FN-rapportörerna: Reem Alsalem, Special Rapporteur on violence against women and girls, its causes and consequences; Francesca Albanese, Special Rapporteur on the situation of human rights in the Palestinian Territory occupied since 1967; Balakrishnan Rajagopal, Special Rapporteur on the right to adequate housing; Michael Fakhri, Special Rapporteur on the right to food; Pedro Arrojo Agudo, Special Rapporteur on the human rights to safe drinking water and sanitation; Paula Gaviria Betancur, Special Rapporteur on the human rights of internally displaced persons; Ben Saul, Special Rapporteur on the promotion and protection of human rights and fundamental freedoms while countering terrorism

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV