Nyheter

Fridolina Rolfö tar ställning för flickors rättigheter

Fridolina Rolfö

Fotbollsspelaren Fridolina Rolfö är ny ambassadör för Plan International Sverige. Barnrättsorganisationen skriver i ett pressmeddelande att det handlar om ett långsiktigt samarbete.

Fridolina Rolfö kommer som ambassadör för Plan International Sverige att stå upp för och engagera sig i frågor som rör barns rättigheter och jämställdhet. 

– Även om jag har vuxit upp i Sverige, där jämställdhet har kommit långt, har jag upplevt många situationer där jag har känt mig begränsad på grund av mitt kön. Det är något vi måste fortsätta att diskutera för att få till en förändring, säger Fridolina Rolfö, en av världens bästa fotbollsspelare, i ett pressmeddelande.

Plan international arbetar för barns, och framför allt flickors rättigheter. För att motverka diskriminering och förtryck av flickor. Några av de risker Plan international övervakar är risken att flickor behöver sluta skolan, tvingas gifta sig och föda barn fast det själva är barn. Det handlar också om att flickors möjligheter till utveckling och inkludering begränsas enbart på grund av könet. 

– Att veta att skillnaderna i flickors rättigheter är ännu större i andra länder gör att jag vill engagera mig mer för att så många flickor som möjligt ska få de bästa förutsättningarna i livet, säger Fridolina Rolfö som spelar i klubblaget FC Barcelona.

Plan International är en av världens största och äldsta barnrättsorganisationer med verksamhet i över 80 länder. Som ambassadör kommer Rolfö sprida information om och bidra till insamlingsarbetet till organisationens arbete. 

Organisationen arbetar förebyggande och långsiktigt, men finns också på plats i akuta katastrofer för att rädda liv och ge barn och deras familjer skydd. Bland det första Fridolina gör som ambassadör för Plan är att aktivt engagera sig i att samla in pengar till förmån för barn som drabbas av kriser och katastrofer runt om i världen.

– Att se barn lida av hunger, bo i krigszoner och få sina rättigheter kränkta får mig att vilja göra skillnad, säger Fridolina Rolfö.

I Plan Internationals globala arbete används idrott återkommande som en plattform för social förändring, särskilt jämställdhet, och erbjuder möjligheten att utmana och bekämpa stereotyper som hindrar full deltagande för flickor inom idrott och samhället

– Fridolina är en enormt inspirerande förebild och personifierar att ingenting är omöjligt för flickor. Hennes engagemang för barns rättigheter och jämställdhet kommer att bidra till att öka medvetenheten och stödet för vårt arbete. Tillsammans med Fridolina ser vi fram emot att fortsätta kämpa för en rättvis värld som stärker barns rättigheter och flickors lika villkor, där varje barn har samma möjlighet att växa upp i trygghet, säger Marian Eriksson, generalsekreterare Plan International Sverige, i pressmeddelandet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV