Nyheter

Rekordfå barn på skyddade boenden 

pojke sitter i ett hörn med huvudet ner och armarna över ansiktet

200 färre barn fick plats på skyddat boende under 2023, vilket är en drastisk minskning jämfört med året innan. Det framkommer i siffror som Unizon har tagit fram och som organisationen finner ”alarmerande”.

Enligt Unizon måste fler barn och kvinnor få skydd från våld. Organisationen kräver därför en placeringspeng – som stimulansmedel för att fler kvinnor och barn ska få skydd.

Det är kommunernas socialtjänst som beviljar eller inte beviljar insatsen skyddat boende.

Barn har rätt till stöd och skydd från våld. Unizon har i flera år larmat och ställt frågan var kvinnorna och barnen tar vägen – för vi ser inga tecken på att våldet skulle ha minskat. Det är tydligt att finansiering krävs, nu, säger Olga Persson, ordförande Unizon, i ett pressmeddelande.

Många kvinnor som mördas har innan dess larmat om våldet, men inte fått stöd och skydd. 

Det är samhällets uppgift att våldsutsatta kvinnor och barn får stöd och skyddat boende, ändå ser Unizon hur allt färre barn och kvinnor beviljas det, skriver Unizon i ett pressmeddelande. 

I april trädde ny lagstiftning i kraft som är menad att stärka rättigheterna för våldsutsatta på skyddat boende, för att de rättigheterna ska stärkas måste barn och kvinnor först och främst beviljas skyddat boende.

Stimulansmedel krävs för att rädda barns och kvinnors liv. Unizon kräver en placeringspeng där staten betalar hälften av kostnaden för placering på skyddat boende och kommunen hälften. Där kvinnojourerna med sin expertis gör bedömningen om skyddat boende och att barn alltid placeras tillsammans med mamma på skyddat boende. Det handlar om barns och kvinnors liv, säger Olga Persson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV