Krönika

Är det i Stockholm Taylor Swift stöttar Gaza?

Lina Stenberg i vit blus och rött läppstift

Taylor Swift gör tre spelningar i Sverige i helgen, och kanske är det här hon säger att Gaza förtjänar frihet, skriver Lina Stenberg.

Det kan vara den största händelsen på hela året. Världsartisten Taylor Swift intar Friends Arena i Stockholm och alla tre kvällarna i helgen är slutsålda. 

Och medan förra helgens Eurovision-final i Malmö satte strålkastarljuset på Sverige, är det ingenting emot Swifts konserter.

Inte musikaliskt –obegripliga 200 000 biljetter har sålts till Swifts tre konserter – och inte heller världspolitiskt.

Mellofesten kom dessvärre att handla om en enda sak, om Israels medverkan i sångtävlingen, trots pågående krigföring mot palestinska civila i Gazaremsan. Men inte heller Taylor Swifts visit i huvudstaden är utan politisk laddning.

Det pågår sedan en tid en stark press på amerikanska kändisar och influencers att visa sitt stöd för Gaza. På sociala medier har bojkotten mot de som ännu inte tagit ställning fått stora konsekvenser. 

Kampanjen kallas ”Digital Guillotine” eller ”Blockout2024” och går ut på att be fans att avfölja kändisar.  Det hela blev som mest uppeldat under förra veckans Met-gala i New York, en glitter- och glamourtillställning som mest kom att handla om överdåd och referenser till Marie Antoinettes ”Let them eat cake”.

Och blockeringen av kändisar har nått oväntad framgång. Kim Kardashian har förlorat hundratusentals följare, liksom Kalil, Justin Bieber och Selena Gomez.

Att politisk ängslighet straffar sig är ju lite ovanligt när det kommer till den typen av storheter. Och nu har även Taylor Swift fått en släng av sleven. För visst borde hon börja visa sitt stöd för Joe Biden inför höstens presidentval, som hon ju gjorde i förra valet? Eller kan hon inte, när hon uppträder i Europa, påminna kidsen om att rösta i EP-valet? En rätt långtgående idé och önskan från Europaparlamentet från tidigare i våras.

Taylor Swift är inte bara känd för sina poppiga melodier, sina underfundiga och smarta texter, utan också för sina ”rabbit holes”. De gömda meddelandena och referenserna som bara de mest inbitna Swiftiesarna kan tyda.

Så självklart har fans försökt hitta ”Free Gaza”-meddelande i både textrader och albumomslag från den nysläppta plattan The Tortured Poets Department.

Men eftersom hon ännu inte har tagit ställning mot det pågående folkmordet, så avföljs hon en masse just nu på sociala medier.

Kanske är det dock bara en tidsfråga. För Taylor Swift har faktiskt gått från att vara helt tyst i politiska frågor under början av karriären till att inte bara stötta demokraterna och uppmana fans att rösta. Hon har även varit aktiv i frågor om kvinnors rättigheter och sexuella trakasserier, trots att hon avråtts från att uttala sig.

Och hennes inflytande är viktigt. Stöttar hon Biden i höst kan det avgöra hela presidentvalet, menar seriösa bedömare. Stöttar hon Gaza, kan hon avgöra USA:s hållning i kriget och framtiden för hela Mellanöstern.

Så kanske är det där på scenen i Stockholm, inför tiotusentals fans som hon säger det. Kanske är det här hon säger att Gaza förtjänar frihet.

Lina Stenberg, skribent och författare

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV