Nyheter

Argentinas Milei nedmonterar lyckat arbete mot tonårsgraviditeter

En polis vaktar medan kvinnor i en demonstration går förbi

I Argentina har extremhögerpresidenten Javier Milei monterat ner det förebyggande och mycket lyckade arbetet mot ofrivilliga tonårsgraviditeter. 

Den framgångsrika nationella handlingsplanen som har fått graviditeter hos flickor mellan 10 och 19 år att minska från cirka 50 procent till 27 procent under en femårsperiod stängs alltså ner.

Åtgärdsprogrammet har beskrivits som mycket lyckat och en modell för andra länder i Latinamerika att ta efter. På kontinenten brottas flera länder med mycket höga siffror för tonårsgraviditeter. 

– Det gör att många tjejer inte går klart skolan och oftare hamnar i arbetslöshet och fattigdom när de blir äldre, säger Silvina Ramos, sociolog och forskar på Centro de Estudios de Estado y Sociedad till det argentinska nyhetsmediet pagina 12.

Enligt argentinska medier har Milei beslutat att de drygt 600 anställda inom hälso- och sjukvården som arbetar i projektet inte får förnyade kontrakt. 

Därmed nedmonteras arbetet med sexualupplysning i skolor och informationsinsatser på andra platser där ungdomar i riskzonen finns i tolv, motsvarande cirka hälften, av landets provinser.

Förutom informationsinsatser fick ungdomar genom det förebyggande arbetet även tillgång till preventivmedel och information om rättigheter samt kring hur flickorna kunde få en säker och gratis abort.

Flera attacker mot kvinnors rättigheter

Men det stannar inte här när det kommer till hur Argentinas nye president Milei har attackerat kvinnors rättigheter.

Redan i december 2023, i samband med att Milei tillträdde som president stängde han ner ministeriet för kvinnor, genus och mångfald. 

Milei har också sagt att han har för avsikt att upphäva abortlagen och säga upp alla transpersoner som arbetar inom den offentliga förvaltningen.

Missnöjet mot den ultraliberala och samtidigt socialkonservativa presidenten växer i landet. Förra veckan hölls en landsomfattande generalstrejk i protest mot hans politik. Det var den andra på bara fem månader som han suttit vid makten.

Det allmänna missnöjet riktar sig framför allt mot hans åtstramningspolitik som drabbar landets befolkning hårt. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV