Reportage

Kritik mot ny translag -“Vi är en generation som skrämmer politikerna”

en person står och pratar i mikrofon och runt om sitter och stor många personer och lyssnar

Nyligen hölls demonstrationer i ett femtiotal städer runtom i Frankrike mot ett kontroversiellt lagförslag som skulle förbjuda könsbekräftande vård till minderåriga. Fempers nyheter var på plats i Marseille.

Söndagen den femte maj utspelade sig nationella demonstrationer både i Frankrike och Belgien mot det
nya lagförslaget ”Stöd till minderåriga med genusproblem”, som av kritikerna anses vara transfobt.

Reformen, som är framtagen av det högerkonservativa partiet Republikanerna, grundat av den före detta presidenten Nicolas Sarkozy, syftar till att förbjuda hormonbehandling av minderåriga inom ramen för könsbekräftande vård.

Enligt det nya lagförslaget riskerar den som inte respekterar lagen upp till två års fängelse och 300 000 kronor i böter.

Reformen kan anses vara en del av de senaste månadernas attacker på minderåriga transpersoners rättigheter i Frankrike. Med retoriken att man vill “skydda barnen” har bland annat har könsneutrala pronomen förbjudits i offentliga texter.

På plats under protesterna i Marseille fanns Saphia Ait Ouarabi, student och aktiv i den militanta
organisationen La risposte antiraciste (Det antirasistiska svaret). Organisationen som är antirasistisk startade som svar på de senaste månadernas utveckling.

För Saphia Ait Ouarabi är den antirasistiska kampen starkt knuten till kampen för transpersoners rättigheter, eftersom hon menar att transidentitet i sig ifrågasätter hela det existerande systemet.

Enligt henne blir de minderåriga en självklar måltavla i ett politiskt klimat där unga generellt ses som ett hot.

– Vi är en generation som skrämmer politikerna. Vi har satt feminismen på den politiska agendan igen.
Vi har gjort rum för transidentitet i vår feminism. Vi är ute på gatorna. Vi mobiliserar oss. Vi har
återtagit den ekologiska och antirasistiska kampen, genom Black lives matter till exempel. Vi är en
generation som har skapat en form av antirasism som syftar till revolution, säger Saphia Ait Ouarabi till Fempers nyheter och tillägger:

– President Macrons parti har utmålat oss som wokeister, vänster-islamister och eko-terrorister. Inför en ungdom med en längtan efter frigörelse och en tro på att det går att överge det kapitalistiska systemet, ligger det i deras intresse att kuva oss. Den här attacken på minderåriga transpersoner är det ultimata tecknet på det.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV