Nyheter

Lägre risk för kvinnor att dö när läkaren är kvinna

Kvinnor har större chans att överleva om läkaren också är kvinna.

Kvinnor som söker vård har större chans att överleva i händerna på kvinnliga läkare. Det visar en ny stor studie som har gjorts av amerikanska och japanska forskare.

Enligt den färska studien, Comparison of Hospital Mortality and Readmission Rates by Physician and Patient publicerad i den vetenskapliga tidskriften Annals of Internal Medicine, är dödstalen lägre bland kvinnor som söker sjukhusvård om de behandlas av en läkare som är kvinna.

Studien omfattar över 700 000 sjukhusinläggningar.

Vad beror det då på att kvinnor har större chans att överleva i händerna på kvinnliga läkare?

– Det beror bland annat på att läkare som är män tenderar att underskatta vissa symptom och risker hos patienter som är kvinnor, säger läkaren och forskaren Atsuschi Miyawaki som är en av författarna till studien, till BBC, och tillägger:

– Det kan till exempel handla om hjärtfrekvensen.

Yusuke Tsugawa, medicinprofessor vid David Geffen School of Medicine vid UCLA och även han medförfattare till studien, säger till Science Daily:

– Resultaten indikerar att manliga och kvinnliga läkare praktiserar medicin på olika sätt och de här skillnaderna har en betydelsefull inverkan på patienternas hälsoresultat.

Enligt Atsuschi Miyawaki möter den här typen av studier ofta motargument, eftersom det fortfarande anses kontroversiellt att uppvisa könsskillnader, men att man i studien har använt sig av en slumpvis metod som utesluter all form av snedvridning som skulle kunna påverka slutresultatet, såsom att kvinnorna skulle ha mindre allvarliga tillstånd.

Slutsatsen forskarna drar är att ju fler kvinnor som arbetar som läkare på sjukhusen desto fler kvinnor kan räddas från att dö.

Skillnaderna på individnivå är dock mycket små, tillägger forskarna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV