Nyheter

Meryl Streep får hederspris i Cannes

Meryl Streep återvänder till Cannes efter 35 år för att ta emot ett hederspris.

Den amerikanska skådespelaren Meryl Streep kommer att ta emot ett hederspris under filmfestivalen i Cannes i år.

Meryl Streep återvänder till Cannes för första gången på 35 år. Detta för att ta emot ett hederspris för sitt livs samlade insatser i filmens värld. Senast hon var på plats i Cannes var när hon belönades med priset för bästa kvinnliga skådespelare för sin roll i filmen Evil Angels (Ett skrik i mörkret).

Redan efter några filmroller mot slutet av 1970-talet och början av 1980-talet framstod Meryl Streep som en av sin generations främsta, och någon som kunde mäta sig med gårdagens stora Hollywoodstjärnor som Katharine Hepburn och Bette Davis. 

Streep utmärkte sig tidigt i sina framstående karaktärstolkningar av mogna och komplexa kvinnor, i exempelvis filmerna Deer Hunter (1978), Kramer mot Kramer (1979), Den franske löjtnantens kvinna(1981) och inte minst den krävande titelrollen i Sophies val (1982). Hon tilldelades alltså skådespelarpriset i Cannes filmfestival 1989 för sin rollprestation i Ett skrik i mörkret (1988). 

Perfektionistiska prestationer

Erkännanden för hennes begåvning vilar bland annat på hennes breda repertoar, liksom hennes exceptionella förmåga att gå in i sina rollgestalter. Hon har ett rykte om att vara närmast perfektionistisk när hon förbereder en rolltolkning. Exempelvis tränade hon att spela fiol sex timmar om dagen under åtta veckor, inför inspelningen av Music of the Heart (1999). Därtill är hon berömd för sin förmåga att bemästra nästan vilken accent som helst.

Ytterligare två som tilldelas varsin hedersguldpalm är George Lucas, som bland annat skapade den omåttligt populära filmserien Stjärnornas krig (1977-1980-1981) och Studio Ghibli, som grundades 1985 av bland annat Hayao Miyazaki. Den senare är en filmstudio som står bakom animerade produktioner som Min Granne Totoro (1988), Kikis expressbud (1989), Prinsessan Mononoke (1997) och Spirited Away (2001).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV